IBM vil distribuere gratis Office-alternativ

IBM vil tilby en egen kontorpakke, «Lotus Symphony», gratis til private og bedrifter.

IBM vil distribuere gratis Office-alternativ

IBM vil tilby en egen kontorpakke, «Lotus Symphony», gratis til private og bedrifter.

OBS: Denne artikkelen er oppdatert. Se tilleggsavsnittene nederst i artikkelen.

På en tilstelning i New York i New York i dag vil IBM lansere en gratis pakke med tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram, døpt «IBM Lotus Symphony».

Pakken beskrives i artikler i Wall Street Journal og New York Times, som begge siterer Steven Mills, lederen for IBMs programvareavdeling. Fra IBM Norge får digi.no høre at alle opplysninger om Symphony er belagt med embargo – og kan følgelig ikke publiseres – fram til kl 1830 i dag, norsk tid.

Navnet «Lotus Symphony» henspeiler på en pakke utviklet av Lotus tidlig på 1980-tallet, før selskapet ble kjøpt av IBM.

Den nye Lotus Symphony vil legges ut til gratis nedlasting på IBMs nettsted. Det vil også innlemmes i samarbeidspakken Lotus Notes.

Det bygger på åpen kildekode-pakken OpenOffice.org, og lagrer fortrinnsvis i ISOs standardiserte dokumentformat ODF, selv om det også håndterer de tilsvarende Microsoft-formatene, også de eldre, proprietære Office-formatene. IBM kunngjorde i forrige uke at de vil tre inn i et systematisk samarbeid med OpenOffice.org: Et trettitalls utviklere skal bidra, først og fremst for å tilrettelegge kode som skal gjøre OpenOffice.org bedre tilgjengelig for brukere med synshemning og andre fysiske handikapp.

ODF er et XML-basert format, med de fordelene det innebærer for automatisk datautveksling mellom applikasjoner.

IBMs programvaresjef forklarer til de amerikanske avisene som tydeligvis ikke er underlagt de samme begrensningene som de europeiske, at Symphony kan innebære økt omsetning for IBM. Siden pakken er gratis, kan en overgang fra Microsoft Office til IBM Lotus Symphony frigjøre midler som kan tenkes brukt til annen IBM-programvare, sier Mills.

Analytikere peker på at tidspunktet for Symphony-lanseringen faller sammen med at mange bedrifter vurderer hvorvidt de skal følge med i Microsofts Office-gallopp og oppgradere til versjon 2007. De vil oppfatte Symphony som et mulig alternativ for brukere med begrensede behov for kontorapplikasjoner, samt for Notes-brukere som det fortsatt skal finnes 135 millioner av. Det vil falle mer naturlig for bedrifter å velge en gratispakke som IBM står bak, enn en gratispakke vedlikeholdt av frivillige, hevdes det.

Microsoft Office har 500 millioner brukere. Det skal være solgt rundt 70 millioner lisenser av den nyeste utgaven.

Det er ikke klart hva slags supportordninger IBM vil tilby for Symphony, eller hvor mye de vil koste.

Som kjent tilbyr Sun en supportordning for StarOffice, en annen pakke avledet av OpenOffice.org.

Det er heller klart hvilke språk Symphony vil tilbys på. OpenOffice.org foreligger på både bokmål og ny norsk, og man kan anta at det ikke burde by på store utfordringer for IBM å lage tilsvarende utgaver av Symphony.

Oppdatering kl 1240:
Etter at denne artikkelen ble publisert, tok IBM Norge kontakt med instanser sentralt i konsernet for å informere om at de tok på seg å bryte den pålagte sperrefristen. digi.no fikk dermed tilsendt pressemeldingen som skulle vært publisert i kveld.

Utover det som står i den opprinnelige artikkelen (se ovenfor) presiserer pressemeldingen at hovedkomponentene i Lotus Symphony heter henholdsvis «Documents», «Spreadsheets» og «Presentations», og at de i tillegg til å håndtere Microsoft Office-formater og ODF, også kan lagre i Adobes PDF.

Det er videre en lenke til denne nettsiden, der Symphony demonstreres og forklares nærmere: Be Free, Work Smart. Her er også en lenke der man kan laste ned beta-utgaven av Symphony, på engelsk, for henholdsvis Linux og Windows XP.

    Les også:

Til toppen