IBM vil ikke by på kjempekontrakt

Det nye sykehuset i Trondheim skal ha IT for 450 millioner kroner, men IT-giganten IBM vil ikke legge inn et anbud.

Det nye sykehuset i Trondheim skal ha IT for 450 millioner kroner, men IT-giganten IBM vil ikke legge inn et anbud.

Mange av de største selskapene i den norske IT-bransjen arbeider for tiden med sitt anbud på en gigantkontrakt i Midt-Norge.

digi.no kunne 12. mai fortelle om den svære IT-kontrakten som var under oppseiling. Midt-Norge Helsebygg utlyste den dagen en samling kontrakter for det nye universistetssykehuset i Trondheim til en samlet verdi av hele 450 millioner kroner.

    Les også:

Kontrakten innbefatter en stor leveranse av både tradisjonell maskinvare og avanserte trådløse systemer. I tillegg kommer åtte års drift av systemene. Sykehusets satsing på et totalt IP-basert system og mange trådløse komponenter vil trolig gjøre Universitetssykehuset i Trondheim til et av de mest avanserte i verden.

Dette er svært gode nyheter for en IT-bransje som slåss om hver eneste krone, men det er bare de store aktørene som er aktuelle; - Midt-Norge Helsebygg jakter på totalansvarlige prosjektleverandører, har prosjektleder Tore Indreråk tidligere fortalt til digi.no. Anbudskravet leverandørene må svare på er da også på over 1000 sider.

Nå nærmer det seg sluttfasen, men det blir en kamp om hvem som er villig til påta seg risiko og tjene 'minst mulig'. For Indreråk understreker overfor digi.no at det er pris som vil avgjøre konkurransen.

- Vi vil velge den økonomisk mest fordelaktige avtlen selv om vi også vil gjøre noe risikoanalyser - vi er opptatt av at leverandøren skal leve igjennom hele kontraktsperioden, har han tidligere sagt til digi.no.

digi.no kan nå avsløre at IT-giganten IBM Norge trekker seg. Dette kan tolkes som et dårlig signal for de andre konkurrentene. To kilder i bransjen bekrefter overfor digi.no at det nå bare er trioen Telenor, Siemens og Ementor som arbeider med anbud.

Store deler av kontrakten er leveranse av maskinvare og man kan derfor argumentere med at IBM og kanskje Siemens i utgangspunktet står best rustet. De to selskapene kan levere mye egne produkter, noe som kan skape bedre marginer på totalkontrakten. Mesteparten av leveransene vil finne sted i 2005.

IBM har i tillegg til en stor konsulentstab også både enorm finansiell og utredningsmessige ressurser. Likevel har selskapet trukket seg. Men sjef for offentlig sektor hos IBM Norge, Paul Are Killie, er forsiktig med kommentarene.

Han vil ikke svare på digi.nos spørsmål om anbudsforespørselen burde vært utformet anderledes.

- Helsebygg Midt-Norge har kjørt en ryddig og god prosess. Vi har vurdert dette opp mot andre muligheter i markedet og har besluttet å ikke levere inn et anbud, sier Killie til digi.no.

- Man kan ikke prøve seg på alt, sier han.

Han bekrefter at IBM kunne ha dekket mye av leveransene selv og at kontrakten(e) er fristende. Ifølge Killie er sykehuskontrakten i Trondheim den desidert største systemintegrasjonjobben i Norge i år.

Killie forteller at IBMs beslutning påvirkes av at sykehuset valgte en såkalt entrepenørkontrakt i stedet for en vanlig IT-kontrakt

- Med en entrepenørkontrakt sitter du med totalansvaret. Dette fører til kostbart kontroll- og oppfølgingsarbeid, og det øker den samlede risikoen. Man fatter en beslutning om å levere inn et anbud ut fra vinnersjanse og arbeidsinnsats, oppsummerer han.

Men Ementor-sjef Steinar Sønsteby er ikke enig i at risikoen er uvanlig høy.

- Jeg velger ikke ta IBMs beslutning som noe bevis på høy risiko. Jeg tror IBM har tatt beslutningen ut i fra en vurdering av deres vinnersjanser. Se på HP, en annen stor maskinvareleverandør, de har valgt ikke å legge inn et eget anbud, poengterer Sønsteby overfor digi.no

Sønsteby forteller at Ementor investerer rundt fem millioner kroner på å besvare den enorme kravspesifikasjonen.

- Dette er en stor, men ikke en uvanlig utformet kontrakt som vi må investere i om vi skal ha en sjanse til å vinne, sier han til digi.no.

Sønsteby vil ikke bekrefte navn, men peker på at han "har to sterke konkurrenter". Ementor-sjefen vil ikke kommentere hvem som er Ementors hovedpartnere, men det er trolig HP, som de siste årene har blitt Ementors foretrukne maskinvareleverandør.

Siemens Norge vil ikke kommentere nyheten om at IBM trekker seg fra konkurransen.

Universitetssykehusets prosjektleder Tore Indreråk sier til digi.no at han ikke ønsker å kommentere saken midt i anbudsfasen.

Til toppen