IBM vil kaste såkorn etter brikker og halvledere

Mens alle de store datagigantene kastet penger etter oppstartselskaper holdt IBM seg i ro. Men når markedet er som verst for venture-selskapene kaster IBM seg rundt og inntar Silicon Valley. Nå har Store Blå redefinert sin venture-strategi.

Venture-kapitalismen nådde toppen i fjor vår. Men siden dengang har det vært rene tragedien. De store dataselskapene, som Sun Microsystems Inc, Intel, Microsoft Corporation og Dell har brukt særdeles mye penger på oppstartselskaper gjennom sine egne venture-fond. Dette har selskapene fått svi for etter den store nedgangen på Nasdaq.

For å sitere den amerikanske forfatteren Michael Lewis:
"Selskaper som kunne sammenlignes som Ricky Martin på overnattingsfest hos femtenåringe jenter (særdeles populært) er nå like attraktive som om en person med åpne og blødende hudsår hadde dukket opp."

De store venture-investeringene har ført til avskrivninger for de store selskapene, og masser av papirpenger har forsvunnet.
IBM var en av de aktørene som i svært liten grad har vært med på Venture-galoppen, og har ikke tapt så mye penger på det. Men nå kommer "Big Blue" som bare det.


Det amerikanske magasinet Red Herring har avslørt at IBM har investert i syv selskaper siden 2000. Dette er for det meste teknologiselskaper og selskaper som jobber med en eller annen form for brikker, skriver Red Herring. IBM har også investert penger i andre venture-selskaper, men dette har hatt preg av en normal, finansiell plassering av midler.

De fleste multinasjonale datagigantene har opprettet egne venturefond som har investert i selskaper. IBM har fått en del kritikk for at de ikke har opprettet slike fond, men dette skal nå endre seg. Etter hva Red Herring erfarer skal IBM nå opprette sitt eget venture-fond. Man skal også ha en strategi i Venture-satsingen. De eneste strategiske venturesatsingene som giganten har gjennomført har vært innenfor Linux:

IBM er nå, gjennom sine Venture-satsninger, toneangivende investorer i Red Hat og Turbolinux.

Nå er det brikker som gjelder for IBM, skriver Red Herring. - Vi fokuserer på å vokse i tre forretningsområder. Dette er programvare, tjenester og teknologi. Brikker er en del av teknologi-businessen, sier John Kelly, sjef for IBM Technology Group til Red Herring.

De som nå ønskes velkommen til IBM er halvlederselskaper i oppstartsfasen. Disse selskapene skal få dele hoder med IBM, og om nødvendig bli kapitalisert av giganten.

Hvor mye IBM har investert i oppstartselskaper, eller hvor mye de planlegger å investere, er ikke klar.

Til toppen