IBM vil kjøpe Sun

Sun er på billigsalg, men HP sa likevel nei.

IBM vil kjøpe Sun

Sun er på billigsalg, men HP sa likevel nei.

Wall Street Journal melder at teknologigiganten IBM nå er i samtaler med Sun om oppkjøp.

Meldingen slår ned som en bombe, samtidig som mange nok har spådd at dette ville skje - Sun har slitt med store underskudd og sliter med å finanisere videreutvikling av alle produktene selskapet lager. For Sun er den siste mellomstore IT-produsenten som både lager operativsystem, programvare og servere.

Det er klart at IBM nå kan snappe opp Sun til brannsalg-pris på grunn av finanskrisen.

Siden toppen i oktober 2007 på 25 dollar, er Sun-aksjen skrumpet inn til en femtedel i dag. Selskapet er priset til 3,7 millilarder dollar. Og dermed priser markedet selve driften i Sun til nesten ingen ting, for selskapet sitter 3 milliarder dollar i kontanter som selskapet la seg opp under de fete dotcom-årene.

Etter store underskudd hevder Wall Street Journals kilder at prisen de to selskapene diskuterer ligger på rundt 5,6 milliarder dollar.

Et oppkjøp vil forrykke balansen i hele IT-bransjen, for det vil styrke IBM på mange fronter - både mot Intel og Microsoft. Et oppkjøp av Sun vil gi IBM teknologier som Java og OpenOffice. I tillegg får IBM med seg Suns Sparc-prosessorer som er en av de aller siste konkurrentene igjen etter at prosessorene til aktørene som HP forsvant.

Et av de store spørsmålene er om IBM mener Sparc og de en enorme investeringene som kreves for å videreutvikle en moderne prosessorfamilie kan regnes hjem. Oppkjøpet kaster derfor hvertfall mørke skyer over fremtiden til mange av Suns produkter og fremtiden til disse.

Sun har de siste årene også investert mye i å lage mellomvare og dette er nok en av primærmotivasjonene til IBM. Suns hoveddivisjoner er i dag:

  • Sparc-prosessorer
  • Programvare
  • Servere (basert på både Intel og Sparc-prosessorer)
  • Lagring (Sun kaller divisjonen Open Storage)

digi.no følger saken.

Til toppen