BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM vil komprimere data i sanntid

Skal redusere lagringsbehovet med opptil 80 prosent.

3. aug. 2010 - 11:18

Det israelske IT-selskapet Storwize ble etablert i 2004 for å utvikle løsninger der data komprimeres i sanntid uten at det merkes på systemytelsen. Hensikten er å redusere det fysiske lagringsbehovet for filer og databaser, slik at lagringsløsninger får lengre levetid, og kostnadene minker. Alternativt kan Storwize-løsninger brukes til å samle enda mer historiske data på ett sted, uten ytterligere investeringer i lagringskapasitet med tanke på grundigere og mer effektive analyser.

Storwize og IBM meldte i forrige uke at IBM kjøper hele selskapet, med tanke på å innlemme produktene i sitt eget assortiment.

Overtakelsen antas å kunne fullføres i løpet av tredje kvartal i år. Offisielt oppgis ingen salgssum, men ifølge den israelske avisa Haaretz betaler IBM 140 millioner dollar. De opprinnelige investorene har lagt ut mellom 35 og 40 millioner dollar, og får følgelig en pen fortjeneste.

Komprimeringsteknologien til Storwize er døpt «RACE», for «random access compression engine». Den er tilgjengelig på dedikerte bokser, som skal kunne installeres i løpet av fire timer, med ingen eller nesten ingen nedetid. Boksene, «STN appliances», krever ingen spesiell kompetanse av IT-avdelingen. Filer og databaser komprimeres med fra 50 til 80 prosent, uten å påvirke ytelse, lagringsenheter, applikasjoner, nettverk eller prosesser, heter det. Komprimeringen skal fungere uavhengig av andre løsninger for å gjøre lagringssystemer mer effektive, som deduplisering og virtuell tilrettelegging («thin provisioning»). Det tas bare ett forbehold: Komprimeringen vil ikke nødvendigvis virke på filformater som allerede er komprimerte.

RACE bygger på de nå lisensfrie algoritmene Lempel-Ziv (LZ), utviklet av Jacob Ziv og Abraham Lempel på slutten av 1970-tallet. STN-boksene virker mot lagringssystemer (NAS) fra blant annet IBM, EMC, HP, Hitachi og NetApp.

Storwize har rundt 40 ansatte, hvorav brorparten arbeider i selskapets utviklingssenter i Yehud i Israel. Siden 2008 har Storwize hatt et internasjonalt hovedkvarter i Marlborough i den amerikanske delstaten Massachusetts. De ansatte i Israel vil knyttes til IBMs lokale utviklingssenter for lagringsløsninger, som i dag teller 200 ansatte.

Storwize er det åttende israelske selskapet som IBM kjøper siden 2005.

I 2008 kjøpte IBM tre israelske selskaper innen lagring: XIV (lavprissystem for skalerbar disklagring), Diligent (deduplisering) og FilesX (katastrofeberedskap). Disse kjøpene kostet IBM rundt 700 millioner dollar til sammen, og spilte en nøkkelrolle i konsernets kjempeoffensiv innen lagring fra september det året.

Andre israelske selskaper som IBM har kjøpt siden 2005 er, ifølge Haaretz, iPhrase (2005), Unicorn (2006), Watchfire (2007) og Gardium (2009).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.