IBM vil selge PC-divisjonen

IBM skal være i forhandlinger om å selge unna hele sin PC-avdeling.

IBM skal være i forhandlinger om å selge unna hele sin PC-avdeling.

Rapporter i kinesisk presse går ut på at den kinesiske PC-produsenten Lenovo – tidligere kjent som Legende – vil overta hele eller deler av IBMs PC-divisjon.

Det kinesiske nettmagasinet Pacific Epoch viser til en melding i avisa Beijing Morning Post, mens det britiske nettmagasinet The Register viser til to kinesiskspråklige aviser, Commercial Times og Economic Daily News. Den amerikanske storavisa New York Times har en lang artikkel om saken, og viser til en rekke ikke-oppgitte kilder.

Ifølge New York Times har IBM lagt ut hele PC-divisjonen for salg. Årsaken er dårlig lønnsomhet, trass i at all produksjon de to siste årene er satt ut til lavprisland. IBM selger PC-er for rundt 11 milliarder dollar i år, og tjener mindre enn 100 millioner dollar på denne virksomheten.

Forventet pris for IBMs PC-avdeling er en til to milliarder dollar.

Ifølge New York Times skal kinesiske Lenovo være den mest sannsynlige kjøperen. Det skal pågå seriøse forhandlinger med minst én annen leverandør. IBM vil, i tråd med en hevdvunnen politikk, verken kommentere eller avsanne påstanden.

IBM har tredje plassen på listen over verdens største PC-leverandører, langt bak markedslederne Dell og Hewlett-Packard. Gartner anslår IBMs andel til 5,6 prosent i siste kvartal (mot 16,8 prosent for Dell og 15,0 prosent for HP), mens IDCs anslag er enda lavere: 4,4 prosent.

Ifølge IDC er Lenovo allerede opp i en global markedsandel på 3,4 prosent.

Gartner har lenge varslet kraftige rystelser blant PC-produsentene, som følge av stadig dårligere marginer og økende standardisering. Analytikerne som New York Times har snakket med, mener det er helt logisk av IBM å trekke seg ut av markedet. Samtidig er det helt i tråd med hva IBM-sjef Sam Palmisano har gjort de siste årene – trekke seg ut av mindre lønnsomme markeder og styrke innsatsen der IBM gjør det best. Lenovo og andre asiatiske leverandører har fordeler som IBM ikke har, blant annet sterk andel i et lokalt marked og en drift med spesielt lave kostnader.

De kinesiske kildene som Register viser til, sier at Lenovo vil kjøpe en lokal konkurrents andel – Great Wall Computer – i et felles foretak med IBM. Pacific Epoch legger til at forhandlinger mellom IBM og Lenovo skal nylig ha nådd et gjennombrudd, og viser til en innsider hos Lenovo som forteller at en overtakelse av IBMs produksjon av stasjonære og bærbare PC-er kan gjennomføres allerede innen mars 2005. For to måneder siden dementerte IBM og Lenovo rykter om at Lenovo skulle overta IBMs anlegg i Shenzhen. For to uker siden ryktes det at Lenovo skulle overta IBMs produksjon av bærbare i Kina.

Til toppen