IBM vil slutte å lage disker

Et fellesselskap mellom IBM og Hitachi skal overta alt begge har av diskutvikling og -produksjon. IBMs andel blir 30 prosent.

Et fellesselskap mellom IBM og Hitachi skal overta alt begge har av diskutvikling og -produksjon. IBMs andel blir 30 prosent.

IBM oppfant harddisken for tretti år siden, og er stadig ledende innen utviklingen av denne lagringsteknologien. Men samtidig er disker blitt en standardvare. Marginene synker, og IBM taper penger på sin diskproduksjon.

Les også:

Veien ut av dette uføret synes å være å alliere seg med en annen konglomerat med tilsvarende problemer, og opprette et nytt selskap som ikke har noe annet å gjøre enn å produsere stadig bedre disker i et hensiktsmessig utvalg.


Det nye fellesskapet mellom Hitachi og IBM skal utelukkende dreie seg om disker - ikke lagringssystemer og ikke lagringsprogramvare. Hitachi skal eie 70 prosent, IBM 30 prosent. Hovedkvarteret blir i San Jose, der IBMs diskproduksjon styres i dag, med anlegg lokalt, og i Ungarn. Singapore og Thailand.

IBM overfører alle sine 17.000 disk-medarbeidere til fellesselskapet.

Det er ikke meldt om når selskapet skal opprettes, eller hvordan IBM skal kompenseres for noe som kan oppfattes som et salg av produksjonsanlegg og kompetanse. Ifølge Wall Street Journal kan det dreie seg om opp til én milliard dollar.

Antitrust-lover ser ikke ut til å kunne bli noen hindring for fellesselskapet. I dag er IBM nummer tre, og Hitachi nummer fire, og selv om de slår seg sammen, er Seagate fortsatt verdens suverent største harddiskprodusent.

Til toppen