ANALYSER

IBM vokser raskest innen beslutningsstøtte

Leverandørene har greid å holde prisnivået trass i vanskelige økonomiske tider.

26. apr. 2010 - 09:44

Analyseselskapet Gartner har offentliggjort sine anslag over utviklingen på markedet for beslutningsstøtte og analyse i løpet av 2009.

Trass i harde økonomiske tider og stort prispress fra storbedriftene som utgjør det vesentlige kundegrunnlaget, vokste markedet med 4,2 prosent, til 9,3 milliarder dollar.

Senioranalytiker Dan Sommer i Gartner forklarer at de dominerende leverandørene – SAP, Oracle, SAS Institute, IBM og Microsoft – betonte beslutningsstøtte og analyse i sitt budskap til markedet. Bedriftenes prosjekter innen fagfeltet ble i stor grad videreført, i håp om at ny innsikt i egne forretninger skulle medføre kostnadskutt, effektivisering og større smidighet.

Som i 2008, holder de fem største leverandørene på en markedsandel på rundt 71 prosent. Ifølge Sommer har kundene i større grad valgt å satse nyinvesteringer på plattformer og suiter for virksomhetsstyring («corporate performance management» eller CPM) fram enkeltapplikasjoner for analyse eller overvåking.

Disse tabellene viser utviklingen per leverandør og per segment.

Markedsleder SAP er alene blant de store om å oppleve negativ vekst, og Oracle har etablert en liten ledelse foran SAS Institute på tredjeplass. På fjerde og femte plass har IBM opplevd en vekst på 14 prosent, og fått et solid forsprang til Microsoft. Ifølge Gartner har IBM tjent godt på å tilby sine løsninger som tjenester.

SAP leder fortsatt innen plattform og applikasjoner, mens Oracle med sine Hyperion-produkter leder innen virksomhetsstyring. Microsoft øker sitt brukergrunnlag ved å legge beslutningsstøtte inn i øvrige produkter.

– Markedet for selvbetjent beslutningsstøtte er helt åpent, forklarer Sommer. – Alle leverandører søker å etablere seg her. Stadig oftere søker forretningsenheter å omgå sine egne IT-avdelinger, og henvender seg direkte til leverandørene med tanke på å få dashbord og andre analyseverktøy. Det er leverandørene med tilpassede løsninger her, samt de som leverer løsninger innen åpen kildekode, som opplever den kraftigste veksten i øyeblikket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.