IBM vurderer gratis DB2-database

Etter at både Microsoft og Oracle har lanserte gratisutgaver av sine databasesystemer, vurderere IBM å gjøre det samme.

Etter at både Microsoft og Oracle har lanserte gratisutgaver av sine databasesystemer, vurderere IBM å gjøre det samme.

Dette har vært høsten for lansering av gratisversjoner av de mest kjente, kommersielle databasesystemene. Både Microsofts SQL Server 2005 Express Edition og en betaversjon av Oracles Database XE er blitt sluppet den siste måneden.

Nå sier Teo Wan Ping, merkevaresjef for IBM i Singapore, at IBM potensielt vil kunne komme med en gratis startversjon av DB2 i løpet av neste år. Dette forteller Teo til ZDNet Asia.

Spesielt for mindre selskaper vil gratisdatabaser være interessante, selv om disse gjerne har begrensninger når det gjelder datamengde og antallet prosessor og minnemengde som kan utnyttes. For de kommersielle leverandørene er det interessant å tilby gratisutgaver til disse brukerne, slik at de blir kjent med løsningen og kanskje velger å fortsette med samme databasefamilie når de på sikt vokser ut av gratisversjonen.

    Les også:

Teo understreker likevel at innkjøp av løsningen vanligvis bare utgjør en liten del av de totale utgiftene. Drift, vedlikehold og support koster ifølge Teo langt mer.

IBM har allerede en lav-endeversjon av DB2 - DB2 Universal Database Express Edition, men denne er ikke gratis. Selskapet tilbyr derimot den Java-baserte Cloadscape fritt tilgjengelig.

Ifølge Teo skal det være enkelt å migrere fra Cloadscape til DB2, selv om de to har forskjellige databasemotorer.

Blant egenskapene Teo mener en Express-versjon bør ha, er brukergrensesnitt og administrasjonsverktøy som er enklere å bruke.

Til toppen