BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBMs nye iSeries redefinerer begrepet "åpent system"

IBM har utviklet iSeries (tidligere AS/400) til en allsidig applikasjonskjører: De nyeste maskinene kan deles i inntil 32 logiske partisjoner med hvert sitt operativsystem.

20. apr. 2001 - 15:40


Proprietær teknologi som kan kjøre applikasjoner under fem operativsystemer i opptil 32 logiske partisjoner er IBMs alternativ til store samlinger av "industristandard" servere.

Lanseringen omfatter maskiner i størrelse fra små tårnmodeller til samlinger av store skap. Systemene har fra én til åtte prosessorer, og kan bygges videre ut gjennom klynger. Klyngeteknologien er forbedret, og skal være både rimeligere og raskere enn tidligere løsninger. Også én-prosessor-modellene kan deles i inntil fire logiske partisjoner. I tillegg til ulike operativsystemer, kan det avsettes partisjoner for å kjøre virtuelle dedikerte Domino-tjenere. Prosessorene på noen av de nye modellene er nye, og bygger på IBMs kopper- og "silicon on insulator"-teknologier. Nye Fiber Channel adaptere til tape og disk gjør det mulig for iSeries å ta del i et lagringsnett.

Windows-applikasjoner håndteres ved at flate xSeries-tjenere installeres i eller koples til en iSeries-maskin. Det går opp til 16 flate xSeries per iSeries. xSeries-maskinen integreres direkte i iSeries-driftsmiljøet. Det innebærer også at de oppfatter all lagring knyttet til "sin" iSeries som et lagringsnett de har tilgang til.

Unix-applikasjoner håndteres gjennom et nytt tillegg til OS/400, kalt PASE for "portable application solutions environment".

Linux-applikasjoner håndteres av en spesiell tilpasning av Linux-kjernen som forener Linux for PowerPC med maskinens øvrige egenskaper.

De nye iSeries-maskinene vil leveres med en rekke interessante verktøy. Versjon 2 - den aller nyeste - av Apaches webtjener, er integrert med drifts- og sikkerhetsverktøyene i systemet. Blant andre integrerte verktøy er virtuelle private nett, tjenestekvalitet og tjener for dynamisk domenenavn.

IBM forteller videre om integrerte driftsfunksjoner via trådløse apparater - "også hånd-PC-er og mobiltelefoner".

På lanseringsdatoen vil det være tilgjengelig utfyllende bakgrunnsmateriale på IBMs nettsider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra