IBMs nye iSeries redefinerer begrepet "åpent system"

IBM har utviklet iSeries (tidligere AS/400) til en allsidig applikasjonskjører: De nyeste maskinene kan deles i inntil 32 logiske partisjoner med hvert sitt operativsystem.

IBM har utviklet iSeries (tidligere AS/400) til en allsidig applikasjonskjører: De nyeste maskinene kan deles i inntil 32 logiske partisjoner med hvert sitt operativsystem.

23. april kunngjør IBM en fullstendig fornyelse av maskinene i iSeries. De nye modellene viderefører mange egenskaper ved den allsidige og spesielle arkitekturen som kjennetegner forgjengeren AS/400. Det spesielle som skjer med den nye lanseringen, er at disse egenskapene er videreutviklet og utvidet med så mye ny teknologi, at begrepene "proprietært system" og "åpent system" får ny mening. IBM utfordrer alle sine konkurrenter med en konstruksjon som forener det skalerbare, det ytelsesrike og det driftssikre, med evnen til å kjøre applikasjoner under Linux, Unix, Java og Windows - i tillegg til iSeries eget OS/400, nå oppgradert til "V5R1" (version 5 release 1). Det hele toppes av et driftsmiljø der også avanserte oppgaver kan gjennomføres fra en lomme-PC eller en mobiltelefon.

Proprietær teknologi som kan kjøre applikasjoner under fem operativsystemer i opptil 32 logiske partisjoner er IBMs alternativ til store samlinger av "industristandard" servere. I stedet for å styre et antall atskilte maskiner, fordeler du datakraft og lagringskapasitet til oppgavene som skal utføres, etter hvert som behovene skifter. Ideen appellerer unektelig til dem som er opptatt av å få gjort noe, framfor hva slags teknologi det skal bæres av. Når det er sagt, må det også innrømmes at iSeries-teknologien også appellerer til de som er opptatt av det maskinelle. Det bør også sies at selskapet i kjent stil konkurrerer med seg selv, siden andre avdelinger leverer nettopp teknologi til dem som ønsker seg store serverfarmer. En annen kjensgjerning er at iSeries var overmoden for fornyelse, noe salgstallene for siste kvartal understreker.

Lanseringen omfatter maskiner i størrelse fra små tårnmodeller til samlinger av store skap. Systemene har fra én til åtte prosessorer, og kan bygges videre ut gjennom klynger. Klyngeteknologien er forbedret, og skal være både rimeligere og raskere enn tidligere løsninger. Også én-prosessor-modellene kan deles i inntil fire logiske partisjoner. I tillegg til ulike operativsystemer, kan det avsettes partisjoner for å kjøre virtuelle dedikerte Domino-tjenere. Prosessorene på noen av de nye modellene er nye, og bygger på IBMs kopper- og "silicon on insulator"-teknologier. Nye Fiber Channel adaptere til tape og disk gjør det mulig for iSeries å ta del i et lagringsnett.

Windows-applikasjoner håndteres ved at flate xSeries-tjenere installeres i eller koples til en iSeries-maskin. Det går opp til 16 flate xSeries per iSeries. xSeries-maskinen integreres direkte i iSeries-driftsmiljøet. Det innebærer også at de oppfatter all lagring knyttet til "sin" iSeries som et lagringsnett de har tilgang til.

Unix-applikasjoner håndteres gjennom et nytt tillegg til OS/400, kalt PASE for "portable application solutions environment".

Linux-applikasjoner håndteres av en spesiell tilpasning av Linux-kjernen som forener Linux for PowerPC med maskinens øvrige egenskaper.

De nye iSeries-maskinene vil leveres med en rekke interessante verktøy. Versjon 2 - den aller nyeste - av Apaches webtjener, er integrert med drifts- og sikkerhetsverktøyene i systemet. Blant andre integrerte verktøy er virtuelle private nett, tjenestekvalitet og tjener for dynamisk domenenavn.

IBM forteller videre om integrerte driftsfunksjoner via trådløse apparater - "også hånd-PC-er og mobiltelefoner".

På lanseringsdatoen vil det være tilgjengelig utfyllende bakgrunnsmateriale på IBMs nettsider.

Til toppen