BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBMs nyeste S/390 gir 900 MIPS

IBM har oppgradert stormaskinene i S/390-serien til Generation 5. Med ti prosessorer dobles ytelsen til 900 MIPS.

Eirik Rossen
8. mai 1998 - 15:35

En annen viktig nyhet for IBMs stormaskinkunder, er en forbedring av klyngeteknologien ("clustering") Parallel Sysplex som gjør det mulig å kople flere S/390-maskiner sammen. Forbedringen åpner for at S/390-klynger kan fungere over avstander opptil 40 kilometer. En fordel med dette er betydelig tryggere katastrofeberedskap.

Den nye serien S/390 Generation 5 eller G5 består av 16 ulike modeller. De første leveransene er ventet i august i år. Den raskeste modellen har en klokkefrekvens på 465 MHz, og påstås å kunne håndtere 800 millioner Internett-treff per døgn - i gjennomsnitt over 9200 per sekund.

Etter den opprinnelige planen skulle ikke G5 vært klar før i fjerde kvartal i år, og den varslede maksimale ytelsen var 700 MIPS. Forbedringen skyldes dels framgang i prosessor-teknologien, dels raskere systemer for minne og inn-/utdata.

IBM er spesielt stolte over at man med CMOS-teknologi greier å bygge en maskin som er marginalt svakere enn den 975 MIPS-sterke Hitachi Skyline. Ytterligere forbedringer på S/390-systemene vil komme når IBMs kobberbaserte prosessorteknologi kan implementeres. Da vil ytelsen øke og strømforbruket minkes. (Se referanser til artikler om IBMs kobberteknologi øverst i høyre spalte.)

S/390 G5 Server er utstyrt med en oppgradert versjon av IBMs krypterende koprosessor for Triple DES. IBM opplyser at selskapet har fått dispensasjon fra eksportbegrensningene slik at koprosessoren kan leveres til banker verden over.

IBM kunngjorde samtidig flere nyheter på programvaresiden hos stormaskinsystemer, blant annet at ERP-pakken (Enterprise Resource Planning) fra Baan Co skal portes til S/390. Kunder som kjører SAP R/3 tilbys en nyhet kalt System/390 Enterprise Assurance Program for hjelpe dem til å vurdere sine maskinvarebehov. IBM garanterer at hvis anslagene skulle slå feil, skal ekstra maskinkraft leveres kostnadsfritt inntil behovet er dekket, opp til en dobling av den kapasiteten anslaget gikk ut på. Garantien dekker S/390 som databasetjener og RS/6000 som applikasjonstjener.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.