JUSS OG SAMFUNN

IBMs sjakkmaskin i toppform

To av verdens beste sjakkspillere – IBMs Deep Blue og Gary Kasparov – møtes i tiden 3. til 11. mai. Deep Blue er blitt kraftig oppgradert etter tapet i fjor, og formen skal være på topp. Oppgjøret sendes direkte på web.

Eirik Flaa
19. mars 1997 - 14:40

Utviklerteamet ved IBMs Thomas J. Watson Research Center har testet ut den nyutviklede etterfølgeren til Deep Blue med overbevisende resultat. Etter de femten første trekkene, som av sjakkeksperter regnes som ren automatikk, tok det bare 18 trekk før den gamle versjonen av Deep Blue resignerte. Til et applauderende publikum kunne utviklerne konstatere at forsøket på å forbedre programvaren til Deep Blue hadde lykkes. For maskinvaren er fortsatt den samme, med sine 32 risk prosessorer.

Både for IBM og Garry Kasparov ligger det mye prestisje i revansjoppgjøret som skal finnes sted i Equitable Center i New York City mellom 3. og 11. mai. Kasparov på sin side ønsker å bevise at mennesket fortsatt er bedre rustet for sjakkspillet enn datamaskinen.

– Jeg håper at menneskets intuisjon, kreativitet og billedliggjøringsegenskaper fortsatt kan overgå denne maskinens utrolige kapasitet, sier Kasparov etter at han har fått kunnskap om den nye maskinens prestasjoner. En av lederne av utviklergruppen, Chung-Yen Tan tror Kasparov får erfare det motsatte.

– Vårt første eksperiment var å teste ut teknologien. Dette viste seg å være en suksess, noe vi viste under fjorårets match mot Kasparov. Vi har nå forbedret teknologien, og vi er forberedt på seier, sier Tan.

Fjorårets tap mot Kasparov, ble av mange sett på som et nederlag for IBM, selv om Deep Blue vant det første partiet. Totalt endte matchen med 4–2 til Kasparov, som i etterhånd spilte hjem to remis og tre seire. Kasparov tok lærdom av det første partiet der han presset motstanderens konge hardt i et såkalt blitzangrep. Et menneske hadde latt seg stresse av denne situasjonen, som Deep Blue tok med stoisk ro. Maskinen "innså" at trusselen ikke var reell, og Kasparov måtte etterhvert gi opp.

Kasparov sa ja til revansjoppgjøret med Deep Blue umiddelbart etter at den forrige matchen var avgjort. Han får 400.000 dollar for å stille opp, og ytterligere 300.000 dollar dersom han vinner.

Nedenfor vises en oppstilling over de to deltakernes "hardware":

Garry Kasparov Deep Blue
80 kg Vekt 1,3 tonn
1,77 Høyde 1,95
32 år Alder 8 år
Aserbajdsjan Fødested USA
50 milliarder nevroner Antall prosessorer 32 RISC brikker
2 Prosessering (trekk per sekund) 240.000.000
Elektrisk/kjemisk Kraftforsyning Elektrisk (vekselstrøm)
Sjakk verdensmester Fremtidige forpliktelser Molekylær dynamikk
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.