JUSS OG SAMFUNN

ICANN får leve i ett år til

Amerikanske myndigheter uttrykker stor skuffelse over hvor lite ICANN har fått til, men velger likevel å forlenge organisasjonens "arbeidstillatelse" i nye 12 måneder.

Øystein Kvistad
24. sep. 2002 - 01:13

ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - er en ikke-kommersiell organisasjon med en administrerende og koordinerende funksjon for Internett. ICANN ble opprettet i september 1998 for å ta seg av toppdomeneproblematikken på internasjonalt nivå.

I september utgår den opprinnelige avtalen som gir ICANN det koordinerende ansvaret for adresseringssystemene på Internett. Nå har USAs myndigheter allerede forlenget avtalen med ytterligere 12 måneder, men ikke uten å stille krav: - ICANN må demonstrere vilje til endring, og får det neste året på å forbedre seg. Blant annet vil vi kreve mer jevnlig rapportering enn før, vi vil se at man involverer flere internasjonale grupperinger i driften av organisasjonen, og ikke minst vil vi se en plan for hvordan ICANN tenker å gjøre kjernesystemene på Internett enda sikrere, sier Nancy Victory i USAs handelsdepartement til BBC.

Selv om ICANN utfører en jobb på vegne av alle Internett-brukere, er det fremdeles slik at mange av tiltakene må få USA-myndighetenes godkjenningsstempel før de settes ut i live. ICANN eksisterer fordi USA sier det er greit at de eksisterer, det er derfor et alvorlig signal når amerikanerne uttaler at man er "oppriktig skuffet" ("frankly disappointed") over ICANNs omstillingsevne og leveringsdyktighet.

Handelsdepartementet varsler derfor at man det nærmeste året vil ta en nærmere titt på hvordan ICANN arbeider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.