Ice fratas frekvenser i Sverige

Ice fikk Teliasoneras gamle NMT-frekvenser, men en svensk domstol opphevet tildelingen.

Ice fratas frekvenser i Sverige

Ice fikk Teliasoneras gamle NMT-frekvenser, men en svensk domstol opphevet tildelingen.

Nordisk Mobiltelefon (NMT) er en utfordrer til Telenor og Netcom på trådløs mobilt bredbånd. Selskapet satser hardt på å bygge ut eget nett i 450 megahertzfrekvensbåndet. I Norge leveres tjenesten under merkenavnet Ice.

En av salgsargumentene som Ice bruker, er at man med norsk Ice-abonnement også får fri bruk i de nordiske landene. Med de etablerte teleaktørenes 3G-nett må man betale for trafikken hvis man beveger seg utenfor Norges grenser.

Ice-nettet er ikke ferdig utbygd i verken Norge eller Sverige ennå, og nå har selskapet fått seg en ubehagelig overaskelse i Sverige, ifølge Computer Sweden. Selskapet fikk ta over Teliasoneras 450-frekvenser i Sverige i sommeren som var, i forbindelse med at at det analoge NMT-nettet ble stengt for godt.

Nå har imidlertid en ny dom i den svenske Länsrätten slått fast at det var galt av det svenske teletilsynet å gi Nordisk Mobiltelefon frekvensene uten at andre aktører fikk muligheten til å konkurrere om frekvensene. Dermed må hele prosessen starte på nytt, muligens gjennom en auksjon, ifølge Computer Sweden. Dommens besluttning var imidlertid ikke enstemmig.

NMT har allerede en dekningsgrad på 90 prosent av Sverige, men besluttningen går utover NMTs muligheter til å tilby taletjenester. Alle konsekvensene av besluttningen er imidlertid ikke helt klare ennå.

- Vi har satt våre adokater på det i dag for å forstå rettsbesluttningen, sier Rikard Slunga, administrerende direktør i NMT Sverige, til Computer Sweden.

NMT fortsetter å bygge ut nettet sitt, men Slunga erkjenner at det på sikt kan forårsake kapasitetsproblemer hvis besluttningen blir stående.

Til toppen