TELEKOM

Ice kjøper deler av Tele2s mobilnett

Tele2 inngår kortidsleie av frekvens fra Ice.

Ice-sjef Eivind Helgaker vil neste år forvalte Norges tredje mobilnett. Hva de betaler for Tele2s basestasjoner ønsker de ikke å røpe, men det er selvsagt ikke fullpris vi snakker om her.
Ice-sjef Eivind Helgaker vil neste år forvalte Norges tredje mobilnett. Hva de betaler for Tele2s basestasjoner ønsker de ikke å røpe, men det er selvsagt ikke fullpris vi snakker om her. Bilde: Ice.net
1. okt. 2014 - 09:19

I juli ble det kjent at Netcom-eier TeliaSonera skal kjøpe Tele2 Norge for 4,6 milliarder kroner.

Dette ble utfallet etter at sistnevnte havnet i knipe etter overraskende å ha tapt auksjonen på radiofrekvenser desember i fjor.

Ice snappet opp ressursene som er nødvendige for å drive landets tredje mobilnett, som Tele2 har bygget ut for nærmere 3 milliarder kroner.

I dag varsler frekvensvinneren at de inngår avtale om kjøp av deler av mobilinfrastrukturen til taperen, under forutsetning av at TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 Norge blir godkjent av konkurransetilsynet.

Samtidig har Tele2 i Norge fått en kortids leieavtale med Ice, om rett til å bruke 5 Mhz i 900-båndet de neste seks månedene.

– Etter frekvensauksjonen i fjor mistet vi en viktig frekvens i 900-båndet som vi egentlig skulle overlevere til Ice i dag. Avtale om frekvensleie av 5 Mhz fra Ice betyr at vi opprettholder det mobilnettet vi har bygget en stund til, fram til 1. april neste år. Innen den tid regner vi med at vi vet mer fra konkurransemyndighetene, sier direktør PR og samfunn Henning Lunde i Tele2 Norge, til digi.no.

Lunde forteller at Tele2 Norge har bygget i overkant av 2.000 mobilbasestasjoner i Norge som er i drift. I tillegg sier han de har mange andre "siter" som også er klare til bruk og til bygging og leie.

Selskapet som har bygd Norges tredje landsdekkende mobilnett oppgir i dag å ha 75 prosent befolkningsdekning. De øvrige 25 prosentene er geografiske områder der Tele2 får dekning for kundene sine gjennom roamingavtaler.

I en pressemelding onsdag morgen heter det seg at Ice skal kjøpe deler av denne infrastrukturen, men partene nekter å gå i detaljer.

– Avtalen består av en fast del og en opsjon hva gjelder antall basestasjoner og tidspunktet for eventuell overtakelse, sier de.

Tele2 har svidd av opp mot 3 milliarder på utrullingen av eget mobilnett i Norge. Verken de eller Ice ønsker å kommentere hva avtalen om salg av deler av dette betyr i kroner og øre.

Både Tele2-direktør Henning Lunde og Ice-direktør Eivind Helgaker sier til digi.no at de er fornøyd med avtalen.

Slik avtalen fortoner seg så vil Ice iallefall ikke lansere eget mobilnett før tidligst 1. april 2015. Inntil da forblir de leverandør av mobilt bredbånd, som i dag blir levert over de gamle NMT-frekvensene (450 MHz-båndet).

– Det vi har sagt er at vi i løpet av neste år skal bytte ut hele nettet vårt. Da blir vi et rent 4G-nett. Så har vi i lengre tid jobbet med å velge leverandør av infrastruktur, og er nå helt i sluttfasen på det. Når det er klart vil det også bli tydeligere hvilke tjenester vi skal legge på toppen og når, sier Helgaker i Ice.

– Har dere fått Tele2 basestasjoner på billigsalg?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Begge partene er ganske fornøyde, avslutter han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.