BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ice.net vil ordne fjernmåling i bygdenorge

Automatisk måleravlesning over CDMA450 kan dekke hele landet.

Med AMS skal man slippe å lese av strømmåleren manuelt. Med automatisk måleravlesing, skal det følge tilleggstjenester og større bevissthet om forbruk av energi.
Med AMS skal man slippe å lese av strømmåleren manuelt. Med automatisk måleravlesing, skal det følge tilleggstjenester og større bevissthet om forbruk av energi.
6. okt. 2011 - 07:04

Norge vedtok i juli i år at alle husholdninger skal ha smarte, fjernavlesbare strømmålere innen 1. januar 2017. Det gjør at landets energiselskaper kartlegger ulike løsninger for automatisk måleravlesning, forkortet AMS. Samtidig posisjonerer ulike aktører innen tele og fjernmåling for å oppnå blest og aksept for sine AMS-tilbud.

Den norske innføringen av AMS er den av en internasjonal trend.

Denne uken har AMS vært et sentralt tema på et tredagers bransjetreff i Amsterdam, Metering Europe 2011.

Poenget med AMS er å forenkle og forbedre prosessen med å lese av strømforbruket, og samtidig tilby nye tjenester til både forbrukere og strømleverandører.

En av tankene bak disse nye tjenestene skal være å fremme større bevissthet for strømforbruk på konsumentsiden. Man kan for eksempel tenke seg at strømprisen varierer i løpet av døgnet, og at man advares at det kan lønne seg å vente en times tid med å sette i gang vaskemaskinen. En annen tanke, som blant annet NVE har hevdet, er at innføringen av AMS skal bidra til å åpne energimarkedet for nye aktører.

Et poeng her er at AMS er en del av en intelligentgjøring av landets infrastruktur, slik at energi og andre ressurser brukes mer effektivt.

IBM har lenge posisjonert seg internasjonalt med tanke på såkalte «smart grid», det vil si intelligente løsninger for strømforsyning. I Norge har flere aktører, blant dem NCE, Institutt for energiteknikk, Østfoldforskning og Tieto Norge, gått sammen om et prosjekt kalt Styr smart i smart grid.

Telenor gjennomfører førstkommende mandag et heldagsseminar viet AMS. Her presenterer ulike organisasjoner sine tanker og løsningsbidrag, blant dem NVE, Tieto Norge, Safetel, Landis+Gyr og Kamstrup, i tillegg til Telenor selv.

På Metering Europe 2011 gikk mobilleverandøren Ice.net sammen med partnerne Landis+Gyr og Xemex om å presentere en AMS-løsning der måleravlesningene formidles for Ice.nets nordiske CDMA-nett i 450 MHz-båndet. Ice.net er i hovedsak kjent for sine løsninger for mobilt bredbånd, i et nett som også dekker grisgrendte strøk til fjells og til havs.

I dette partnerskapet bidrar Landis+Gyr med sine integrerte og modulbaserte strømavlesere med kommunikasjonsmoduler, Ice.net med sitt CDMA-nett og Xemex med sine CDMA-tilpassede løsninger for AMS.

Ifølge Ice.net skal AMS-systemet som disse tre tilbyr, kunne hjelpe energiselskaper til å kommunisere med smarte strømmålere, uavhengig av geografiske hindringer. Løsningen vil kunne dekke kyststrøk, fjellandskap og landlige områder, samt byer og urbane strøk.

Ifølge Landis+Gyr fyller CDMA-løsningen gapet mellom kommunikasjon over strømlinjer (PLC for «power line communication») og offentlige radionettverk.

– Vi mener denne løsningen vil skape unike fordeler for energiselskapene og utfylle eksisterende kommunikasjonsløsninger når AMS skal implementeres i Norge, hvor topologien gir til dels store utfordringer i implementeringen av kravet, sier administrerende direktør Morten Monrad i Landis+Gyr Norge.

Xemex opplyser at de har levert CDMA450-kommunikasjonsmoduler til en rekke land, og at de har testet sin teknologi sammen med telekomoperatører og leverandører av AMS. Deres erfaring er at CDMA450 er en «fremtidsrettet, kostnadseffektiv og pålitelig kommunikasjonsløsning for AMS».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.