JUSS OG SAMFUNN

Ice-sjefen retter hard kritikk mot Telenor

Ice-sjef Matthias Peter mener Telenor trenerer og ødelegger for konkurrentene.

5. nov. 2007 - 09:49

Delprivatiserte Telenor er et av Norges største selskaper, og de har en omfattende virksomhet i en rekke norske IKT-markeder. Telekonsernet eier blant annet fastlinjenettet, og TV-mastnettet, gjennom sitt datterselskap Norkring.

Nordisk Mobiltelefon er et selskap som utfordrer Telenor. De bygger ut et eget mobilt bredbåndsnett som benytter frekvensene som tidligere ble brukt av NMT450-mobiler. Tjenesten de leverer heter Ice.

Selskapets administrerende direktør, Matthias Peter, går i dag til angrep mot Telenor i en kronikk han har skrevet i Dagens Næringsliv.

Han påstår blant annet at Telenor gjennom datterselskapet Norkring ved flere anledninger har forsinket og vanskeliggjort tilgangen de trenger til eksisterende infrastruktur:

De aller fleste teleaktører opererer på Telenors nåde, og er avhengig av effektiv tilgang til eksisterende infrastruktur. Situasjonen har medført at de aller fleste som forsøker å slå seg opp i "Telenor-markedet" sliter med dårlig inntjening, og for mange vil det ikke være liv laga. Dagens konkurransesituasjon i bredbånds- og telekommunikasjonsmarkedet er ikke tilfredsstillende.

Matthias Peter mener Post- og teletilsynet gjør en god jobb, men at det hjelper lite når de stadig blir overstyrt av konkurransetilsynet og politikere. Utenfra kan det se ut som at en arme av Telenor-lobbyister har bidratt til at underlige politiske besluttninger fattes

Men dessverre blir tilsynets anbefalninger stadig skjøvet til side av konkurransemyndighetene og andre politiske besluttningsorganer, som stadig vekk ser ut til å handle i tråd med Telenors interesser. Utenfra kan det se ut som at en arme av Telenor-lobbyister har bidratt til at underlige politiske besluttninger fattes.

Professor Torleiv Maseng har tidligere tatt til orde for at Telenor bør splittes for å styrke konkurransen i markedet. Det samme har stortingsrepresentant Ola T. Lånke fra Kristelig Folkeparti gjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.