Ice tier om nye frekvenser

Men sjefen har noen planer på lur

Ice tier om nye frekvenser
Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice vet utmerket godt at frekvenser er gull verdt for mobiloperatørene, men vil ikke røpe om selskapet planlegger å kjempe om andeler i 900 MHz-båndet. Bilde: Espen Zachariassen

Neste år har mobiloperatøren Ice mulighet til å sikre seg verdifulle frekvenser i 900 MHz-båndet, men selskapet snakker ikke høyt om det er aktuelt å delta i jakten.

Dette er et frekvensbånd med store rekkevidde og dermed lønnsom for distribusjon av datatrafikk i mobilnettet.

Størstedelen av båndet har Telenor og Netcom lisens på i dag.
Lisensene utløper i 2017, og nå forbereder Nkom lisensauksjon på til sammen 2 x 20 MHz.

900 er nerven
For de etablerte operatørene er 900 MHz selve nerven i 2G-nettet og delvis i 3G.
For nykommeren Ice er det kun snakk om ren mobildata på LTE-teknologi, der mobilsamtalene vil kjøres på såkalt Voice over LTE, VoLTE.

Derfor er dette båndet nyttig for Ice, rent teknisk.

– Hvilke mål har selskapet for 900 MHz?
– Vi kan ikke kommentere hvilke planer vi har for eventuell deltakelse i en lisensauksjon. Men det er åpenbart at frekvenser er en verdifull naturressurs i tiden som kommer, sier administrerende direktør Eivind Helgaker.

– Har dere kapital til å legge inn bud?
– Vi kan ikke kommentere det, heller. Akkurat nå konsentrerer vi oss om å legge om den mobile bredbåndsteknologien fra CDMA til LTE. Deretter får vi se om det er interessant med mer spektrum.

Få kunder
Ice sikret seg andeler i både 800, 900 og 1800 MHz-båndene under frekvensauksjonen i 2013. Spørsmålet er om selskapet trenger mer.

– Med tanke på antall kunder vi har i dag, så har vi mye frekvensressurser, sier Helgaker.

Ice skal bli «den tredje» mobiloperatøren med eget nett, i konkurranse med Telenor og Netcom. Med andre ord er målet å få langt flere kunder enn dagens brukere av Ice-rutere.

– Tiden vil vise om vi ønsker å investere mer. Det har ligget i kortene at 900-lisensene går ut på tid og skal ut på auksjon.

Han har også fulgt med den ekstra blokken i 1800 MHz-båndet som ikke gikk under hammeren i auksjonen for et drøyt år siden.

Om det er interessant?

– Frekvenser er viktig. Vi få se etter hvert hvilke planer vi har for nye frekvenser, sier Ice-sjefen.