BEDRIFTSTEKNOLOGI

ICO halvt avgårde

Satellittprosjektet ICO har skaffet til veie halvparten av de 32 milliarder kronene som trengs for å realisere prosjektet, som skal lansere kommersiell satellittelefoni i 2000.

Frode Eriksen
2. jan. 1998 - 15:44

ICO Global Communications er så langt det eneste ikke-amerikanske satellittelefonprosjektet som er på trappene. Med en grunnfinansiering på 50 prosent av de USD 4,5 mrd. som må til for å realisere prosjektet kan ICO også se for seg en tilværelse utenfor tegnebrettet.

Telenor er engasjert i ICO gjennom Inmarsat, som er inne med en eierandel på syv prosent i ICO, mens Telenor Satellite Services (TSS) igjen eier syv prosent i Inmarsat.

Administrerende direktør i TSS, Knut Reed, sier til digi.no at selskapet så langt ikke satser på direkte eierskap i satellittkonstellasjoner slik som ICO, men heller på tjenester som kan selges gjennom etablerte salgskanaler.

- Vi har begrenset med milliarder, og satser på å bygge opp egen kapasitet på satellitter i geostasjonær bane, sier han.

ICO har det siste året falt inn i skyggen til Iridium og Teledesic, som hver på sin måte er mer interessante som satellittprosjekter. Iridium fordi selskapet allerede er i full gang med å plassere ut sine satellitter i baner rundt jorden. Teledesic på grunn av investorenes finansielle styrke og vilje, med Craig McCaw som grunnlegger og Bill Gates som ivrig medinvestor, sammen med blant annet Boeing.

ICO teller for tiden 57 ulike investorer, deriblant British Telecom, Deutsche Telecom, Inmarsat og det indiske India's VSNL. Det er ventet at ICO i løpet av året vil legge til rette for en offentlig tegningsinnbydelse for å skaffe resten av pengene selskapet trenger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.