iCraveTV: Forlik endte med nedleggelse

Forretningsidéen til kanadiske iCraveTV var såre enkelt: Fange opp amerikanske TV-signaler og gjøre programmene tilgjengelig på Internett. Et forlik med mediagigantene endte med at tjenesten legges ned.

Forretningsidéen til kanadiske iCraveTV var såre enkelt: Fange opp amerikanske TV-signaler og gjøre programmene tilgjengelig på Internett. Et forlik med mediagigantene endte med at tjenesten legges ned.

iCraveTV lanserte sin tjeneste 30. november i fjor. På nettstedet kunne man velge mellom 17 forskjellige amerikanske og kanadiske kanaler.

Fra et brukerstandpunkt er slike tjenester i tråd med tiden. Hvem ønsker seg ikke TV i nettleseren? Vi har jo radio på web.

Mediagiganter i både Canada og USA var rasende, fordi iCraveTV tok seg til rette uten å spørre om lov. Nettstedets gründer Bill Craig tolket kanadisk lov dithen at han hadde rett til å fange opp frie signaler i luften og videresende innholdet på web, bare han betalte for rettighetene på etterskudd og sørget for at bare folk med bosted i Canada fikk tilgang til tjenesten.

Craig skrev faktisk et brev til de kaprede TV-kanalene for å opplyse at han var beredt til å betale for rettighetene på etterskudd. Betingelsen om at tjenesten skulle geografisk begrenses til Canada, prøvde han å løse ved å gjøre oppmerksom på nettstedet at det ikke var lov for andre enn folk med fast bosted i Canada å gå dit.

I intervjuer har Craig gjort et nummer av at han er tilhenger av å betale for opphavsrett. Han har videre profilert seg som fanebærer for idéen om at Internett må oppgraderes teknologisk slik at det er mulig å legge geografiske sperrer i nettjenester.

De forulempede TV-kanalene samlet seg i tre ulike koalisjoner, sammen med en rekke andre interessenter, blant dem filmselskaper og NFL, eliteserien i amerikansk fotball (ikke "soccer"). De prosederte på at Craig ikke hadde bedt om lov, og hans måte å tolke kanadisk lov på var på viddene. De truet med erstatningskrav på mange hundre millioner dollar, og gjorde det klart at de ikke ville la seg stanse av et eventuelt nederlag i en lavere rettsinstans.

28. januar ble Craig beordret av en amerikansk dommer å sørge for at ingen i USA fikk tilgang til tjenesten. Craig bøyde seg og la ned nettstedet midlertidig.

I forliksforhandlingene som fulgte gjorde Craig det klart at han ikke var innstilt på noen langvarig og kostbar rettskrig. 28. februar gikk han med på å legge nettstedet ned for godt.

Ifølge Cnet skal han nå kaste seg over et nytt prosjekt: Finne partnere, for eksempel CNN og MTV, som er villige til å la ham opprette et nettsted der TV-programmene er tilgjengelige mot betaling.

Les mer om saken i disse tidligere artiklene:


Kanadiske iCraveTV tilbakeviser copyright-brudd
Slutt på amerikansk TV-pirat
Piratkopierer amerikansk TV over Internett

Til toppen