JUSS OG SAMFUNN

ID-porten og MinID 3.0 er klar

- Tryggere og mer brukervennlig, lover myndighetene.

Visjonen med felles offentlig eID tar nå et langt skritt i riktig retning. Det nasjonale ID-kortet til venstre blir trolig ikke klar før i 2011, men nå er infrastrukturen for flere eID-aktører på plass.
Visjonen med felles offentlig eID tar nå et langt skritt i riktig retning. Det nasjonale ID-kortet til venstre blir trolig ikke klar før i 2011, men nå er infrastrukturen for flere eID-aktører på plass.
26. nov. 2009 - 08:57

Den offentlige eID-løsningen MinID løftes nå til versjon 3, med såkalt mellomhøy sikkerhet.

Prestisjeprosjektet har dermed nådd en viktig milepæl, og myndighetene lover at løsningen er tryggere og mer brukervennlig enn tidligere.

- Forbedring av brukervennlighet har vært en ganske vesentlig del av arbeidet med MinID 3.0. Både med hvordan skjermbildet er bygget opp og hjelpetekster. Dette har vært testet grundig i et tverrsnitt av befolkningen, sier leder av IT-direktoratet (Difi) Hans Christian Holte til digi.no.

Sikkerheten er høyere først og fremst fordi brukerne nå varsles med SMS ved endringer av brukerprofilen. I tillegg får du et godt gammeldags brev tilsendt ved første gangs opprettelse av bruker. I sum skal de nye prosedyrene gjøre det langt vanskeligere å gjennomføre ID-tyveri.

Hans Christian Holte leder Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som har fått oppgaven med å utvikle eID-løsningene på vegne av Fornyingsdepartementet. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Hans Christian Holte leder Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som har fått oppgaven med å utvikle eID-løsningene på vegne av Fornyingsdepartementet. Bilde: Marius Jørgenrud

En enda viktigere nyhet, men en som brukerne ikke vil merke noe til nå, er at løsningen for første gang kjører på den nye ID-porten.

Høyere sikkerhet i 2010

Dette er infrastrukturen som i løpet av neste år skal åpne for private eID-aktører. Difi forteller at de samtaler med både BankID, BuyPass og Commfides.

- Det kan blir en fire-fem ulike leverandører, avhengig av dialogen som er nå. Det er mange elementer som spiller inn, noen av de mest sentrale er sikkerhet og pris, sier Holte til digi.no.

Det mangler nemlig ikke på tilbydere av eID i markedet, men staten ønsker en brukervennlig samlet infrastruktur, som skal håndtere flere løsninger. Visjonen er å få slutt på pinkode-kaoset, og for eksempel logge deg trygt inn ved hjelp av ditt elektroniske tippekort.

Først når dette er på plass vil løsningen tilby høyeste grad av sikkerhet, det såkalte nivå 4, med PKI-autentisering nødvendig for de mest sensitive personopplysningene. Dette skal blant annet være påkrevet for nettjenester som omhandler helsedata.

- Det er et håp om å få dette på plass i løpet av våren 2010, sier Hans Christian Holte.

IT-minister Rigmor Aasrud ser frem til flere offentlige nettjenester. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
IT-minister Rigmor Aasrud ser frem til flere offentlige nettjenester. Bilde: Marius Jørgenrud

- Begynner sterkt

Prestisjeprosjektet med å få på plass en offentlig elektronisk ID-løsning er arvet gjennom flere regjeringer og tre moderniseringsministre.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud får nå æren av å åpne MinID 3.0 og ID-porten, etter bare en drøy måned i statsrådstolen.

- Hvordan skal du få satt ditt eget merke på eID-prosjektet som statsråd?

- Nå synes jeg at jeg begynner sterkt med å få være med på å lansere dette. Det er mye godt arbeid som er gjort av mine forgjengere, sier statsråden til digi.no.

Aasrud legger raskt til at sikker innlogging er en ting. Det blir nå viktig å fylle løsningen med verdifulle tjenester.

- Jeg er sikker på at det er mange offentlige tjenester som kan gjøres elektronisk, sier fornyingsministeren, og nevner blant annet mulighet for å søke barnhageplass i kommunen eller anledning til å søke byggetillatelse over nettet.

Det er lett å være slepphendt med å legge fra seg koder - Uten tjenester er det ingen vits med MinID. Vi ønsker også å få til et godt samarbeid med de andre eID-løsningene som BankID og BuyPass. På sikt skal disse tjenestene kunne brukes om hverandre, sier hun.

- Hvorfor er det viktig å støtte flere eID-aktører?

- Det er praktisk å slippe å huske flere koder. Det er lett å være slepphendt med å legge fra seg koder. Jo mer standardiserte løsninger og muligheter vi har, desto enklere blir det å bruke dem, sier Ap-ministeren.

Til slutt må vi selvfølgelig spørre. Bruker fornyingsministeren MinID selv? Selvsagt gjør hun det, både til å levere selvangivelsen og bestilling av helsetrygdkort, får vi oppgitt.

- Jeg gleder meg til det kommer flere tjenester, sier Aasrud.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.