ID-PORTEN

Trøbbel for ID-porten når 2,2 millioner nordmenn skulle sjekke årets skattemelding

Forsøk på innlogging ga feilmeldingen «404 File not found».

Mange forsøker å sjekke skatteoppgjøret i dag.
Mange forsøker å sjekke skatteoppgjøret i dag. Illustrasjonsfoto: Stian Schløsser Møller / Samfoto
22. juni 2020 - 10:11 | Endret 22. juni 2020 - 10:55

Det er problemer med å sjekke skatteoppgjøret mandag morgen. 2,2 millioner lønnstakere og pensjonister får i dag melding om at oppgjøret er klart.

Forsøk på innlogging hos Skatteetaten gir i skrivende en hard feilmelding hvor det står «404 File not found».

En foreløpig melding hos Digitaliseringsdirektoratet viser at utfordringen ligger hos dem, det vil si statens felles innloggingsportal ID-porten.

ID-porten gir oss følgende feilmelding, en lang tekststreng og ingen forståelig ventetidsplakat, klokken 10.20 mandag formiddag. <i>Skjermbilde:  digi.no</i>
ID-porten gir oss følgende feilmelding, en lang tekststreng og ingen forståelig ventetidsplakat, klokken 10.20 mandag formiddag. Skjermbilde:  digi.no

Det bekrefter direktorets pressekontakt overfor digi.no. Feilsituasjonen skal ha oppstått rett etter klokken 9 i morges.

– Vi hadde mye trafikk her på morgenen fra klokken 09.07. Det har vært ustabilitet i ID-porten. Teknikerne våre sier at vi jobber med saken. Det forventes at det skal gå seg til i løpet av kort tid, sier pressekontakt Are Kvistad i Digitaliseringsdirektoratet.

10.15 gir han oss en oppdatering per SMS, hvor det blir opplyst at problemet skal være løst.

– Problemet skal være løst, men pågangen gjør at noen brukere fortsatt vil møte venteplakat, skriver Kvistad.

Delt opp i bolker

I år har skattemyndighetene porsjonert ut meldingene om å sjekke oppgjøret. Noen lønnstakere og pensjonister fikk skatteoppgjøret sitt allerede i april.

En løpende utrulling har sørget for at snaut to millioner har fått såkalt tidlig skatteoppgjør.

Resten, og det store slippet er i dag, mandag 22. juni. Dette gjelder blant annet alle som har fått restskatt, de som har levert skatteopplysninger i gammelt format, eller på papir, samt de som ikke leverte skattemeldingen.

Ingen som fikk restskatt fikk tidlig oppgjør, får digi.no opplyst av Skatteetaten. Det er også lagt opp til at meldingene om skatteoppgjør skal fortsette løpende fra 12. august til 21. oktober, kan vi lese på nettsidene til Skatteetaten.

Hva som gikk galt med ID-porten, som normalt skal være skalert for oppgaven, er foreløpig uklart. Det er for tidlig å si noe om årsak, ifølge Digitaliseringsdirektoratet. 

40 innlogginger per sekund

Da løsningen fikk problemer i formiddag lå trafikken på rundt 40 innlogginger per sekund, noe løsningen skal håndtere uten problem, forteller Are Kvistad til digi.no i en ny oppdatering.

– Dermed er det neppe trafikkbelastning som forårsaket ustabiliteten på morgenen. Ut over det kan vi ikke si noe om årsak på dette tidspunktet, sier pressekontakten.

Etterspørselen er ofte stor etter Vinmonopolets produkter før stengetid. Slik er det også når statens alkoholmonopol lyser ut toppjobben som digitaliseringsdirektør.
Les også

Massiv respons: Disse vel 150 søkerne vil bli IT-direktør i Vinmonopolet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.