IDC avlyser krakk i PC-markedet

Analyseselskapet IDC spådd et krakk i det norske PC-markedet i år, men nå har de ombestemt seg.

Analyseselskapet IDC spådd et krakk i det norske PC-markedet i år, men nå har de ombestemt seg.

PC-salget gikk gjennom taket i 2005, men nå er det på vei ned på gulvet igjen, spådde analyseselskapet IDC fra sitt nordiske kontor i København sent i januar. Analyseselskapet er den eneste uavhengige kilden som følger det norske IT-markedet og er derfor en viktig kilde til informasjon for den norske IT-bransjen.

    Les også:

- Vi tror det blir et fall på ti prosent målt i antall enheter på bedriftsmarkedet. Det har vært noen veldig store salg som løftet antallet i 2005, særlig Statoil-avtalen. Vi kan ikke se hvor tilsvarende storsalg kan komme i år, sier Elbak til digi.no.

IDC spådde en liten vekst i konsument-markedet, trolig på rundt fem prosent.

Men nå har IDC snudd helt - IDC venter nå en totalvekst i det norske PC-markedet når man regner antall enheter på rundt tre prosent i 2006, forteller IDC-analytiker Karsten Holanng til digi.no.

Spådommene svinger sterkt gjennom kvartalene - i første kvartal tror IDC på en 14 prosents vekst, men en fall på 8 prosent sammenlignet med både 2. og 3. kvartal i fjor. I fjerde kvartal tror IDC på en vekst på 5 prosent.

Men analyseselskapet spår fortsatt at prisene vil falle med 15 prosent gjennom året, noe som vil skape stort omsetningsfall for den norske PC-bransjen.

digi.no får ikke noen forklaring på hvorfor IDC har snudd når vi ringer - tallene er utarbeidet av analytiker Anders Elbak og han er på ferie.

IDC har ellers offentliggjort to positive analyser for det nordiske IT-markedet der man spår høyere vekst, både generelt og for små- og mellomstore bedrifter. De kan du lese her og her, men spådommene angir bare samletall for de fire nordiske landene.

Til toppen