BEDRIFTSTEKNOLOGI

IDC: Knallvekst for smarte mobilterminaler

Salget av intelligente, håndholdte kommunikasjonsenheter - såkalte smarte mobilterminaler - vil passere 8,9 millioner enheter i 1999, anslår IDC, som spår en ytterligere vekst på 44,5 prosent til neste år.

Øystein Kvistad
8. juni 1999 - 05:43

Markedsanalytikerne i International Data Corporation (IDC) har regnet ut at verdensmarkedet for såkalte smarte mobilterminaler (også kjent som SHD-markedet) sannsynligvis vil øke med 34,5 prosent fra fjorårets 6,6 millioner solgte enheter til et forventet nivå på 8,9 millioner solgte enheter i år.

I år 2000 regner IDC med en ytterligere vekst på på 44,5 prosent - hovedsaklig i segmentet lommedatamaskiner til rundt 300 dollar og enheter basert på typisk Palm OS og Windows CE til under 200 dollar. I tillegg ventes mange nye mobiltelefonmodeller av den "smarte" typen - gjerne kjent under navnet WAP-terminaler (wireless application protocol) - å ta en betydelig del av markedet etter årtusenskiftet.

I dag står USA for hele 45 prosent av markedet for smarte mobilterminaler, men Vest-Europa og Japan ventes å komme sterkt de neste par årene.

- Vest-Europa og Japan vil om kort tid bli markedsledere, ikke minst som følge av regionenes sterke satsing på trådløs infrastruktur og fordi brukerne tidlig absorberer nye mobilteknologier, sier forskningssjef Diana Hwang i IDC.

IDC tror 3Com vil beholde tetposisjonen i SHD-markedet også ut 1999, fortrinnsvis på grunn av den store etterspørselen etter kommunikasjonsenheter basert på selskapets Palm-plattform. 3Com sto ifølge IDC for hele 27,1 prosent av det globale SHD-markedet i fjor, mens neste selskap på lista, Sharp, kapret 7,7 prosent av markedet.

En japansk trend som IDC mener raskt vil gripe om seg til resten av verden, er at stadig flere såkalte lommemaskiner vil flyttes over fra den tradisjonelle PDA-formen (personlig, digital assistent) til mindre pennbaserte løsninger og tastatur-baserte maskiner. Dessuten vil nye løsninger fra Symbian-alliansen gi nye produkttyper som sterkt vil bidra til at markedet for intelligente mobiltelefoniløsninger akselererer sterkt. Det globale markedet for slike smarte telefoner vil ha en årlig vekstrate på 78,3 prosent fra 1999 til 2003, spår IDCs tallmagikere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.