IDC og Dell: - Windows XP vil ikke løfte PC-bransjen

Mange i PC-bransjen håper at du skal bestille ny PC i dagene etter lanseringen av Windows XP, men analyseselskapet IDC og Dell rister på hodet.

Salget av PC-er vil ikke hoppe i været 25. oktober, selv om Microsoft da lanserer sitt nye operativsystem Windows XP.

XP er historisk fordi operativsystemet er det første Windows-alternativet til privatbrukere som ikke er basert på DOS.

Windows XP er en videreføring av Windows NT og senere 2000. Microsoft håper at mange hjemmebrukere skal storme til butikken for å sikre seg mot datakræsj og for andre OS-nyheter. Dette er søt musikk i databransjens ører - et løft i PC-salget hadde vært hyggelig i ellers triste tider. Analyseselskapet IDC Nordic AS skuffer nok bransjen - for det blir ikke noe stort løft i PC-salget som følge av XP-lanseringen, tror analytiker Anders Elbak.


- De fleste bedrifter vil ikke ta i bruk nye operativsystem fra Microsoft før det har kommet en oppgradering. Dette vil skje over nyåret, sier Elbak. Dessuten er ikke Windows XP en så stor nyhet sammenlignet med Windows 2000, mener han.

Mona Ottemo Hauge er Markedsdirektør hos Dell, Norges største PC-leverandør, og er enig med Elbak. Heller ikke Dell har budsjettert med et stort salgshopp.


- Noen privatkunder venter nok på Windows XP, men innkjøp av mer minne er et alternativ til å kjøpe nye maskin, påpeker Elbak.

Elbak mener at mange privatkunder bruker piratversjoner av Windows og at de vil fortsette med dette.

- Hackerne vil raskt knekke Microsofts piratsperre, mener Elbak.

Hauge peker på sin side på at kundene og bedriftene kjøper nytt utstyr med jevne mellomrom.

- Windows 2000 ga ikke noe salgshopp, og vi tror ikke Windows XP vil gjøre det heller, sier Hauge.

Til toppen