IDC: - Windows 2000 billigere enn Linux i 4 av 5 scenarier

En ny rapport fra IDC forteller at det for mange selskaper ikke lønner seg økonomisk å bytte fra Windows 2000 til Linux. Men forklaringen er ikke overraskende.

Informasjonsbyrået IDC har funnet ut at organisasjoner som kjører Windows 2000 Server bruker mindre penger over tid på visse tjenester, sammenlignet med organisasjoner som kjører Linux, ifølge InfoWorld. Undersøkelsen er gjort ved 104 fire mellomstore til store, nord-amerikanske bedrifter.

Dette strider mot det mange åpne kildekodetilhengere hevder, når de sier at Linux er rimeligere over tid på grunn av billigere anskaffelse, oppgradering av maskin- og programvare, samt rimeligere sikkerhet og vedlikehold.

De fire tjenestene som ifølge IDCs undersøkelse viser at er billigst å drifte på Windows 2000-systemer, er nettverksinfrastruktur, skrivertjenester, filtjenester og sikkerhetsapplikasjoner. Kun som webserver er Linux det rimeligste alternativet. Tidsperioden det er tatt utgangspunkt i er fem år.

Les også:


Ifølge IDC er årsaken til at Windows er billigere å drifte, det totale behovet for IT-ansatte. IDC hevder at Linux krever mer pleie og omsorg enn Windows 2000, og at antallet ansatte som kreves derfor vil være høyere.


Ifølge IDC bruker selskaper med Windows 2000 mellom 11 og 22 prosent mindre penger på de fire områdene hvor Windows 2000 er rimeligst, enn det selskapene som benytter Linux gjør. Blant de tingene som tar lenger tid med Linux-systemer er ifølge IDC konfigurasjon, programmering og brukerstøtte. Den viktigste årsaken skal være at Windows 2000-utviklere har tilgang til mer modne administrasjonsverktøy som er enklere å bruke.

Men analytikere mener at undersøkelsen har klare svakheter.

Stacey Quandt, analytiker ved Giga Information Group, sier til InfoWorld at lisensutgiftene forbundet med bruk av Windows 2000 alene utgjør mer enn 10 prosent av det totale driftsomkostningene, mens IDC hevder at anskaffelse av både programvare og maskinvare utgjør 10 prosent av TCO-en (Total Cost of Ownership).

Lederen av et konsulentselskap som drivere med innholdsadministrasjon og utvikling av åpen kildekode, sier til InfoWorld at basert på hans erfaring, kan Linux være dyrere hvis du ikke har ansatte som er skikkelig opplært.

- Jeg vet også at det er mye lettere for noen å starte å administrere Windows enn Linux på grunn av det grafiske brukergrensesnittene Windows-verktøyene tilbyr, forteller han.

Samtidig har tidligere undersøkelser IDC har utført, vist at det for enkelte selskaper med Unix-plattform vil være dobbelt så mye å spare på å bytte til Linux framfor å bytte til Windows.

Årsaken er ifølge Stacey Quandt trolig at de IT-ansatte med Unix-erfaring allerede innehar det meste av kompetansen som kreves for å drifte en Linux-plattform.

IDC understreker i undersøkelsen at TCO ikke skal ses på som den eneste betingelsen ved valg av operativsystem.

- Du må huske at du har en del selskaper som bruker et spesielt operativsystem av andre årsaker enn TCO, sier Al Gillen, forskningsdirektør for IDCs System Software-gruppe.

Endring klokken 21:00, 3. desember 2002: Det har kommet redaksjonen for en dag at IDCs oppdragsgiver i dette tilfellet var Microsoft. Dette kan ha betydning for resulatet av undersøkelsen. Redaksjonen beklager at dette ikke er kommet fram tidligere.

Til toppen