Ideelt for bærbare pc-er?

Wester Digital med både SSD og harddisk i ett.

Ideelt for bærbare pc-er?
WD Black2 Dual Drive inneholder både en SSD og en harddisk. Den kan brukes i de fleste bærbare datamaskiner, men kun med Windows. Bilde: Western Digital

SSD-er tilbyr rask, men ganske dyr lagringsplass. Harddisker er billig lagringsplass, men er langt fra like raske som SSD-er. I stasjonære pc-er, som stadig færre kjøper, kan man godt ha både en SSD og én eller flere harddisker. Men i de fleste bærbare pc-er må man velge, enten en relativt liten og kjapp SSD eller en mye større, men tregere harddisk.

Riktignok finnes det også hybride harddisker, som er vanlige harddisker utstyrt med et mellomlager basert på noen få gigabyte med flashminne. Hva som legges i dette raske mellomlageret, kontrolleres vanligvis av systemet.

Denne uken kom Western Digital med en nytt alternativ, nemlig en lagringsenhet som logisk sett opptrer som en separat SSD og en separat harddisk, men som begge oppbevares i samme fysiske enhet. Enheten – WD Black2 dual drive – har standard 2,5 tommers formfaktor og 9,5 mm høyde, noe som betyr at den passer inn i så godt som alle vanlige bærbare pc-er.

Det man i praksis får da, er en SSD-basert partisjon på 120 gigabyte og en harddisk-basert partisjon på 1 terabyte. Operativsystemet må ligge på SSD-en, men ellers kan man fordele programvare og data på de to partisjonene som man måtte ønske.

Noe som kanskje vil bli oppfattet som en svakhet med enheten, er at tilgang til harddisk-delen krever bruk av egen programvare. Det vil si at det bare er SSD-delen som er tilgjengelig inntil operativsystemet og spesialprogramvaren er installert. Denne programvaren er dessuten bare tilgjengelig for Windows, riktignok fra Windows XP og opp.

Den doble lagringsenheten har i USA en veiledende pris på 299 dollar + mva. I Norge ser det foreløpig ut til at prisen blir omtrent 2 599 kroner, inkludert mva. Dette er lang mer enn det man ville måtte betale for SSD og harddisk med samme kapasitet og formfaktor, men Western Digital mener nok at kundene er villige til å betale en del ekstra for en slik kombinert løsning.