BEDRIFTSTEKNOLOGI

Idex får millioner fra Forskningsrådet

Sikrer deltakelse i EU-prosjektet «eGo» for autentisering til «tingenes Internett».

24. mai 2011 - 13:27

Idex, et norsk utviklingsselskap innen fingeravtrykksteknologi, melder at de har fått en bevilgning på 4,1 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Midlene sikrer Idex’ deltakelse i EU-prosjektet eGo.

Ideen bak eGo-prosjektet er ting skal kunne kjenne igjen sine legitime brukere på fingeravtrykket. En gjenstand som greier dette, er en «eGo-ting». Teknologien i eGo skal også sørge for at uvedkommende ikke får bruke en eGo-ting.

Idex håper at deres teknologi, «Smartfinger Film», en tynn, bøyelig og energieffektiv fingeravtrykksensor, skal spille en nøkkelrolle i eGo.

Stilt overfor eGo-ting står tyver og andre uvedkommende maktesløse. De vil ikke kunne skyte med eGo-våpenet. De vil ikke kunne kjøre med eGo-bilen. De vil ikke kunne bruke eGo-mobilen til en eneste tjeneste, kanskje utenom å ringe brann, politi eller ambulanse.

eGo-prinsippet tenkes brukt i adgangs- og tilgangskontroll. Sveip med fingeren, og pc-en henter opp din arbeidsflate. Sveip med fingeren, og døren hjemme går fra låst til ulåst.

Fingeravtrykket som betaler en reise eller et kinobesøk, oppbevares i systemet til billetten brukes. Sveip en finger og slipp om bord eller inn i salen. Aldri mer kluss med forlagte inngangsbilletter eller reisedokumenter.

Så kommer alle anvendelser i handelen: eGo-brusautomaten lar deg betale bare ved å sveipe fingeren. I supermarkedet slipper du kort: Du betaler med fingeren.

– Prosjektet som vi nå har fått bevilgning til, inngår i vårt program for utvikling av neste generasjon sensorteknologi og programvare, der også eGo-prosjektet er sentralt, forklarer Idex-sjef Ralph Bernstein.

Idex deltar i eGo sammen med flere store aktører innen betalingskort, som Gemalto, STMicroelectronics, Precise Biometrics og Atos Worldline.

Poenget er å utvikle løsninger for å utveksle data og autentiseringsinformasjon for alle typer transaksjoner, som innlogging, betaling og fysisk tilgang. De første eGo-produktene skal kunne være på markedet i første kvartal 2013. Man håper at eGo-ting vil øke sikkerheten innen næringsliv og offentlig virksomhet, i bygg, innen transport, helsestell, betalingsformidling og bruk av kjøretøy.

Støtten til Idex skjer gjennom Forskningsrådets Verdikt-program (verdiskapning i IKT). I denne omgang kom det 40 søknader. Sju prosjekter fikk støtte. Bevilgningen til Idex gjelder delfinansiering av aktiviteter i to år fra juni 2011.

– Det er inspirerende at Norges forskingsråd anerkjenner og satser på at Idex-teknologi har potensial for verdiskapning i norsk IKT-industri, sier Bernstein.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.