BEDRIFTSTEKNOLOGI

Idex får millioner fra Forskningsrådet

Sikrer deltakelse i EU-prosjektet «eGo» for autentisering til «tingenes Internett».

24. mai 2011 - 13:27

Idex, et norsk utviklingsselskap innen fingeravtrykksteknologi, melder at de har fått en bevilgning på 4,1 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Midlene sikrer Idex’ deltakelse i EU-prosjektet eGo.

Ideen bak eGo-prosjektet er ting skal kunne kjenne igjen sine legitime brukere på fingeravtrykket. En gjenstand som greier dette, er en «eGo-ting». Teknologien i eGo skal også sørge for at uvedkommende ikke får bruke en eGo-ting.

Idex håper at deres teknologi, «Smartfinger Film», en tynn, bøyelig og energieffektiv fingeravtrykksensor, skal spille en nøkkelrolle i eGo.

Stilt overfor eGo-ting står tyver og andre uvedkommende maktesløse. De vil ikke kunne skyte med eGo-våpenet. De vil ikke kunne kjøre med eGo-bilen. De vil ikke kunne bruke eGo-mobilen til en eneste tjeneste, kanskje utenom å ringe brann, politi eller ambulanse.

eGo-prinsippet tenkes brukt i adgangs- og tilgangskontroll. Sveip med fingeren, og pc-en henter opp din arbeidsflate. Sveip med fingeren, og døren hjemme går fra låst til ulåst.

Fingeravtrykket som betaler en reise eller et kinobesøk, oppbevares i systemet til billetten brukes. Sveip en finger og slipp om bord eller inn i salen. Aldri mer kluss med forlagte inngangsbilletter eller reisedokumenter.

Så kommer alle anvendelser i handelen: eGo-brusautomaten lar deg betale bare ved å sveipe fingeren. I supermarkedet slipper du kort: Du betaler med fingeren.

– Prosjektet som vi nå har fått bevilgning til, inngår i vårt program for utvikling av neste generasjon sensorteknologi og programvare, der også eGo-prosjektet er sentralt, forklarer Idex-sjef Ralph Bernstein.

Idex deltar i eGo sammen med flere store aktører innen betalingskort, som Gemalto, STMicroelectronics, Precise Biometrics og Atos Worldline.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Poenget er å utvikle løsninger for å utveksle data og autentiseringsinformasjon for alle typer transaksjoner, som innlogging, betaling og fysisk tilgang. De første eGo-produktene skal kunne være på markedet i første kvartal 2013. Man håper at eGo-ting vil øke sikkerheten innen næringsliv og offentlig virksomhet, i bygg, innen transport, helsestell, betalingsformidling og bruk av kjøretøy.

Støtten til Idex skjer gjennom Forskningsrådets Verdikt-program (verdiskapning i IKT). I denne omgang kom det 40 søknader. Sju prosjekter fikk støtte. Bevilgningen til Idex gjelder delfinansiering av aktiviteter i to år fra juni 2011.

– Det er inspirerende at Norges forskingsråd anerkjenner og satser på at Idex-teknologi har potensial for verdiskapning i norsk IKT-industri, sier Bernstein.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.