JUSS OG SAMFUNN

IE-søksmål kan bli henlagt

EU liker Microsofts nye forslag om fritt valg av nettleser. Nå skal det prøves ut.

7. okt. 2009 - 15:16

Windows får etter planen en egen valgside, der brukeren selv får velge hvilken nettleser vedkommende vil benytte. Her skal det tilbys alternativer som Opera, Chrome, Firefox og Safari, i tillegg til Internet Explorer.

Dette er Microsofts forsøk på å løse tvisten selskapet har med europeiske konkurransemyndigheter.

Det første forslaget om hvordan nettleservalget skulle fremstå møtte imidlertid kraftig motbør innad i EU-systemet.

Nå har Microsoft svart på kritikken og gjort visse endringer, som EU ser ut til å like.

- Forbedringene i forslaget gir sluttbrukerne anledning til fritt å foreta valg av nettleser, heter det i en kunngjøring fra EU-kommisjonen.

Blant endringene de fremhever som positive er en informasjonsplakat som forklarer hva nettlesere er for noe. I tillegg har Microsoft gått med på å legge inn «fortell mer»-knapper under hver enkelt nettleser som tilbys, med utfyllende informasjon.

Det reviderte forslaget innebærer ifølge EU at Microsoft gjør nettleser-valget tilgjengelig både for brukere av Windows XP, Windows Vista og Windows 7 de neste fem årene.

Striden med EU har bakgrunn i at Opera Software i 2007 klaget Microsoft inn for brudd på europeisk konkurranselov.

EU-kommisjonen startet i januar 2009 etterforskning om programvaregiganten har misbrukt sin dominerende markedsposisjon ved å bunte sammen operativsystem og IE som nettleser.

Opera har tidligere stilt seg positive til at et nettleser-valg for Windows-brukere kan bidra til bedre konkurranseforhold.

- Det viktigste er hvordan nettleser-valget blir implementert, skriver Opera Software onsdag, i en knapp kommentar til digi.no om deres syn i saken.

Det norske selskapet sier de ser nærmere på uttalelsene fra EU og avventer ytterligere kommentarer.

EU melder i dag at de skal teste den reviderte løsningen slik den er presentert fra Microsoft.

For EU er det viktigst at løsningen faktisk gir en fordel for brukerne, og ut ifra kunngjøringen går det frem at de mener forslaget har et slikt potensial, altså et fritt og reellt brukervalg.

I praksis blir dette en ny høringsrunde, som vil vare i en måned. Deretter vil EU-kommisjonen etter alt å dømme bestemme seg i saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.