- IE-valg forvirrer og truer

Opera, Mozilla og Google kritiserer Microsofts løsning for valgfri nettleser.

- IE-valg forvirrer og truer

Opera, Mozilla og Google kritiserer Microsofts løsning for valgfri nettleser.

European Committee for Interoperable Systems (ECIS) kommer nå med kraftig kritikk mot Microsofts foreslåtte løsning der Windows 7-brukere gis anledning til å velge hvilken nettlesere de vil bruke, gjennom en såkalt «ballot screen».

- Problemet er at brukere som forsøker å velge noe annet enn Internet Explorer får truende advarsler og forvirrende spørsmål, sier Thomas Vinje, talsperson for ECIS og partner i advokatfirmaet Clifford Change til Wall Street Journal.

Opera Software, Mozilla og Google er alle medlemmer av bransjeorganisasjonen, som har status som offisiell part med rett til innspill i EUs pågående etterforskning mot Microsoft.

Programvaregiganten foreslo sent i juli å gi Windows 7-brukere muligheten til å laste ned konkurrentenes nettlesere, i et forsøk på å blidgjøre EU-kommisjonen.

Det norske nettleserselskapet satte pris på forslaget, som de mente var interessant, men bemerket at de måtte studere løsningen nærmere.

- Vi er tilhengere av at brukerne tilbys en valgside [«ballot screen»], men å implementere dette ved hjelp av Internet Explorer vil ikke gjenopprette konkurranse. Dette synet deles av alle nettleser-aktørene, sier teknisk sjef Håkon Wium Lie i Opera Software til Bloomberg.

Slik fremstår Microsofts foreslåtte nettleser-valg i Windows 7, ifølge The Register.
Slik fremstår Microsofts foreslåtte nettleser-valg i Windows 7, ifølge The Register.

Opera Software klaget i desember 2007 Microsoft inn for brudd på europeiske konkurranselover, og ba EU skille Internet Explorer fra Windows.

I januar 2009 åpnet EU sak mot Microsoft, og krevde at selskapet skulle tilby andre nettlesere i sitt operativsystem.

EU-kommisjonen har uttrykt ønske om å avgjøre saken snart. Det haster dersom partene skal rekke å komme til enighet før Windows 7 offisielt lanseres om drøyt tre uker.

Microsoft ønsker på sin side komme til enighet for å unngå ytterligere bøter fra EU. Bare siden 2004 har programvaregiganten måttet tåle over to milliarder i bøter fra EU som følge av brudd på europeiske konkurranselover.

    Les også:

Til toppen