FORBRUKERTEKNOLOGI

- IE-valg forvirrer og truer

Opera, Mozilla og Google kritiserer Microsofts løsning for valgfri nettleser.

29. sep. 2009 - 10:07

European Committee for Interoperable Systems (ECIS) kommer nå med kraftig kritikk mot Microsofts foreslåtte løsning der Windows 7-brukere gis anledning til å velge hvilken nettlesere de vil bruke, gjennom en såkalt «ballot screen».

- Problemet er at brukere som forsøker å velge noe annet enn Internet Explorer får truende advarsler og forvirrende spørsmål, sier Thomas Vinje, talsperson for ECIS og partner i advokatfirmaet Clifford Change til Wall Street Journal.

Opera Software, Mozilla og Google er alle medlemmer av bransjeorganisasjonen, som har status som offisiell part med rett til innspill i EUs pågående etterforskning mot Microsoft.

Programvaregiganten foreslo sent i juli å gi Windows 7-brukere muligheten til å laste ned konkurrentenes nettlesere, i et forsøk på å blidgjøre EU-kommisjonen.

Det norske nettleserselskapet satte pris på forslaget, som de mente var interessant, men bemerket at de måtte studere løsningen nærmere.

- Vi er tilhengere av at brukerne tilbys en valgside [«ballot screen»], men å implementere dette ved hjelp av Internet Explorer vil ikke gjenopprette konkurranse. Dette synet deles av alle nettleser-aktørene, sier teknisk sjef Håkon Wium Lie i Opera Software til Bloomberg.

Slik fremstår Microsofts foreslåtte nettleser-valg i Windows 7, ifølge The Register.
Slik fremstår Microsofts foreslåtte nettleser-valg i Windows 7, ifølge The Register.

Opera Software klaget i desember 2007 Microsoft inn for brudd på europeiske konkurranselover, og ba EU skille Internet Explorer fra Windows.

I januar 2009 åpnet EU sak mot Microsoft, og krevde at selskapet skulle tilby andre nettlesere i sitt operativsystem.

EU-kommisjonen har uttrykt ønske om å avgjøre saken snart. Det haster dersom partene skal rekke å komme til enighet før Windows 7 offisielt lanseres om drøyt tre uker.

Microsoft ønsker på sin side komme til enighet for å unngå ytterligere bøter fra EU. Bare siden 2004 har programvaregiganten måttet tåle over to milliarder i bøter fra EU som følge av brudd på europeiske konkurranselover.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.