IE11 er klar for Windows 7

Lover mer fart og standardstøtte.

IE11 er klar for Windows 7
Det er få grunner til å ikke ta Microsoft på ordet og laste ned IE11 til Windows, uansett om man foretrekker en annen nettleser eller ikke. Bilde: digi.no

Microsoft kunngjorde i går kveld at den nyeste utgaven av selskapets nettleser, Internet Explorer 11, nå er tilgjengelig for Windows 7. Nettleseren ble gjort tilgjengelig for Windows 8 sammen med 8.1-oppdateringen.

IE11 er inkluderer en rekke nyheter – det de aller fleste finnes «under skallet». Dette inkluderer støtte for ytterligere 25 webstandarder.

Dette inkluderer ECMAScript 5, men også en del veldefinert og mye brukt funksjonalitet fra kommende ECMAScript 6, er inkludert.

Inkludert er også støtte for WebGL, som tilbyr maskinvareakselert 3D-grafikk direkte i nettleseren. Med IE11 støttes WebGL omsider av alle de fem største nettleserne. Med IE11 også til Windows 7 bør det nå være lite som hindrer utviklere i å ta i bruk standarden.

Fart

Microsoft oppgir at IE11 har minst 30 prosent høyere JavaScript-ytelse enn konkurrerende nettlesere, men viser bare til målinger i den relativt utdaterte SunSpider-testen til WebKit-prosjektet. Selv om SunSpider ble oppdatert flere ganger bare i år, så ble den laget på en tid (2007) da JavaScript-ytelsen til nettleserne bare var en brøkdel av det som tilbys i dag.

Men andre har testet ytelsen til IE11 og de andre nettleserne med andre ytelsestester. Riktignok er det Windows 8.1 som er benyttet, men det bør ikke være negativt for ytelsen til IE11. Resultatene ser du her. I ettertid har Google kommet med en 2.0-utgave av selskapets Octane-test.

Lesere som har lyst og mulighet til å gjøre en tilsvarende test på Windows 7, må gjerne publisere resultatene i kommentarfeltet nedenfor.

Det aller meste av nyheter i Internet Explorer 11 er knyttet til visningen av innholdet.
Det aller meste av nyheter i Internet Explorer 11 er knyttet til visningen av innholdet. Bilde: digi.no

Det må legges til at tester som er laget av de enkelte nettleserleverandørene, også Microsofts egne, kan være tilpasset egenskaper som utgiverens egen nettleser utmerker seg spesielt. Over tid vil dette kunne jevnes ut, men egentlig er det først når en nettleser kan kåres til vinner i testen til en konkurrent, at resultatet er verdt å legge merke til.

Nå er det ikke slik at JavaScript-testene forteller alt om hvor raske nettleserne oppleves, og det holder i alle fall ikke å se på resultatet av én enkelt test. Man kan nok likevel med sikkerhet konkludere med at IE11 er raskere en IE10 på flere områder.

I tillegg til forbedringene i ytelsen og standardstøtten, har Microsoft erstattet utviklerverktøyene med et helt nytt sett i IE11. Disse verktøyene skal være enklere og mer effektive å jobbe med enn forgjengerne.

Internet Explorer 11 for Windows 7 kan lastes ned fra denne siden.

Google Drive og Gmail

Bred tilgjengelighet av Internet Explorer 11 vil i tiden framover bety at mange nettsteder slutter å støtte enda en av de eldre IE-utgavene. Det er grenser for hvor mange utgaver det er lønnsomt å støtte. Men ikke alle velger å støtte så få Google, som tidligere denne uken kunngjorde at støtten for Internet Explorer 9 er innstilt i Google Apps-applikasjoner som Gmail, Disk og Kalender.

Google støtter også bare de til enhver tid to siste utgavene av Firefox og Safari i Google Apps. Opera er ikke nevnt.

Dette betyr ikke at eldre nettlesere nektes tilgang, men en del funksjonalitet vil være deaktivert eller fungere dårlig i disse eldre utgavene.

    Les også: