– IE11 perfekt bare ett sted

La de andre drive med multiplattform, sier Microsoft.

– IE11 perfekt bare ett sted
Andre nettlesere er laget for å kjøre overalt. De er ikke laget for å fungere fremragende på en særskilt plattform, sier IE-sjef Dean Hachamovitch. Bilde: Marius Jørgenrud

SAN FRANCISCO (digi.no): Berøringsskjerm er et tema som gjennomsyrer svært mye av det Microsoft nå foretar seg. Det er om mulig blitt enda tydeligere under den pågående utviklerkonferansen Build 2013 i California.

Internet Explorer 11 er intet unntak. I likhet med oppdateringen til Windows 8.1 ble også nettleseren klar i betautgave denne uken. Les også hva toppsjef Steve Ballmer hadde å si under åpningsforedraget.

digi.no møtte IE-sjef Dean Hachamovitch og deler av utviklerteamet, som fremhevet tilpasning til touch som et viktig fortrinn.

I dag er det nemlig sånn at alle moderne nettlesere er forholdsvis raske. Det er altså ikke ytelsen som skiller, så mye som støtte for nettopp touch, maskinvareakselerasjon og gunstig batterikonsum på bærbare enheter, hevder Microsoft.

Tilfeldigvis akkurat de egenskapene de har satset på i IE11…

Dean Hachamovitch
Dean Hachamovitch Bilde: Marius Jørgenrud

– Andre nettlesere er laget for å kjøre overalt, men de er ikke laget for å fungere fremragende på en særskilt plattform. Å legge inn gammel nettleser på en moderne enhet vil gi deg problemer. Det blir ikke så responsivt eller med ytelsen du ønsker deg, sier IE-sjef Dean Hachamovitch.

Kollegene hans fulgte opp i samme stil:

– De andre er fokusert på å lage nettlesere som fungerer overalt. Vårt mål er å lage nettleser som fungerer helt fantastisk bare ett sted, på Windows-enheter.

Sammen redegjorde de for hvordan de tenker nettleser og noen av de viktigste nyhetene i Internet Explorer 11.

GPU-kraft

Herrene Jason og Tony gjør det klart at det er maskinvareakselerasjon, og altså tette bånd mellom maskin og programvare er avgjørende. Grafikkbrikken (GPU) skal ta seg av grovarbeidet.

For anledningen har de forberedt en demonstrasjon med en HTML5-applikasjon med tunge matematiske utregninger. Den såkalte gressklippertesten viser seg å være mye tregere på Google Chrome, fordi den ifølge IE-teamet benytter hovedprosessoren for å kalkulere.

– Det er dette som skjer når du ikke utnytter maskinvarestøtten, sier de.

Vi vet ikke hvor mye vi skal lese ut av påstanden. Maskinvareakselerasjon har alle nettleser-rivalene tilbudt lenge (det ble også innført i IE9 i sin tid). Demonstrasjonene de enkelte aktørene liker å vise fram er skreddersydd for å kaste et best mulig lys over dem selv.

Nytt med IE11 er det derimot at grafikkprosessoren (GPU) benyttes i større grad enn tidligere. Til alt fra opptegning av bilder til zoom og panoreringer, særlig myntet på berøringsgrensesnitt. Ifølge Microsoft tegner de opp tekst 30 ganger raskere enn tidligere versjoner.

Nettsider skal også dukke opp langt raskere gjennom en teknikk kalt pre-fetching, det vil si at innhold blir lest inn i bakgrunnen, før du klikker.

IE-teamet har også kommet opp med en løsning på utfordringen med webinnhold som er laget for muspeker, og som ikke fungerer særlig godt, eller i det hele tatt med touch.

– Mange lager nettsteder som ikke fungerer med berøringsskjermer, hevder IE-sjef Dean Hachamovitch.

Han sikter blant annet til navigasjon og menyer som utvides eller aktiveres først når muspekeren holdes over et element. IE11 har fått støtte for å håndtere slike tilfeller. Det skal være mulig å bruke fingeren også, uten å måtte endre på den underliggende koden.

IE11 er dessuten den første nettleseren som støtter «dra og slipp» med berøring. Utviklere trenger ikke å tenke på det heller, det er laget etter HTML5-standarden og fungerer automatisk, forklarer Robb og Paula fra IE-teamet.

100 faner

Videre er det lagt inn støtte for et tilnærmet ubegrenset antall faner per nettleservindu. Opptil 100 faner uten at det skal gå på bekostning av verken minne, ytelse eller energiforbruk, bedyrer Microsoft. Med dette bildet av utnyttelse av systemressursene på en maskin som bevis.

Bilde: Marius Jørgenrud

Gjør som Google

Synkronisering av surfesesjonen din på tvers av ulike enheter, inkludert bokmerker (favoritter) og nettleserhistorikk er også på plass. Dette er basert på lagring av personlige filer i skytjenesten Skydrive, som nå er en integrert og svært sentral del av Windows.

– Du har full kontroll med akkurat hva som lagres, forsikrer de.

Microsoft har også lagt inn støtte for Googles SPDY-protokoll, som gjør det raskere å hente innhold fra server til klient.

De hevder også å være den første nettleseren som innfører støtte for W3Cs foreslåtte standard for ressursprioritering, som ytterligere kan gjøre surfeopplevelsen raskere.

Hvorfor WebGL først nå?

Støtte for WebGL i nettleseren er som tidligere meldt også på plass. Dette har Microsoft brukt veldig lang tid på å få på plass, i motsetning til de andre nettleseraktørene som har hatt dette i flere år.

digi.no spurte Dean Hachamovitch om hvorfor de først nå innfører denne teknologien. Ifølge ham er det bare sikkerhet det har stått på.

– Det handler om sikkerhet. Det var en episode der WebGL med Firefox for Mac gjorde at du kunne lese alt på skjermen din. Det viktige for oss er at tre forutsetninger er endret. Det ene er endringer i WebGL-spesifikasjonene som hindrer bildelekkasjer. Vi har også fått på plass en smartscreening-teknologi for innhold. Til slutt vil jeg si at det å kjøre WebGL på den siste DirectX-arkitekturen gir ytterligere sikkerhet.

Det innebygde utvikler/debugger-verktøyet F12 i nettleseren skal også være kraftig forbedret.

Video uten plugin

Det er også mulig å kjøre video direkte i nettleseren helt uten plugin. Filmstrømmetjenesten Netflix og Youtube skal allerede fungere med IE11 på denne måten, fortalte Microsoft.

Plugin-fri avspilling av video skal for øvrig støtte både undertekster og fullskjermmodus, samt såkalt adaptiv avspilling hvor videokvalitet veksler avhengig av tilgjengelig båndbredde.

En annen journalist tok opp et spørsmål av interesse. Hvorfor finnes det to forskjellige utgaver av IE11, en for det såkalte metro-grensesnittet og en for skrivebordet under Windows?

– Vi er åpen for tilbakemeldinger, men det er én IE11-motor og to ansikter. To grensesnitt. Hvorfor det? Det er noen (brukere) som lever på skrivebordet og noen i det mer berøringsvennlige grensesnittet. Disse opplevelsene er lokalt optimalisert, for å bruke geek-speak, svarte Hachamovitch.

Hva med Windows 7?

IE-direktøren ble også spurt om IE11 kommer til Windows 7. Han forsøkte seg først med et, ifølge ham selv, robot-aktig svar at «det har vi foreløpig ingen kommentarer til» før han modererte seg noe:

– Vi har vært veldig klar på vår støtte for Windows 7, sa han.

Men han ville altså ikke love noen ny nettleser til Windows 7. IE11 er inkludert sammen med prøveutgaven av Windows 8.1 som nå kan hentes fra Windows Store.

    Les også: