BEDRIFTSTEKNOLOGI

IE11 støtter 3D-grafikk

Microsoft har bekreftet ryktene om WebGL.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. juni 2013 - 08:56

Helt siden konkurrentene til Microsoft begynte å støtte 3D-grafikk-teknologien WebGL i sine respektive nettlesere, har Microsoft uttalt seg negativt om teknologien som bygger på den åpne grafikkstandarden OpenGL, en åpen konkurrent til Microsofts DirectX.

Microsofts offisielle argument mot WebGL handlet derimot om sikkerheten i løsningen, noe som ble tatt alvorlig at WebGL-fellesskapet og løst ved å ta i bruk en hviteliste for grafikkortdrivere. Derfor har fire av de fem store nettleserleverandørene implementert WebGL i sine respektive desktop-produkter. Også mobilutgavene av Chrome og Firefox for Android støtter WebGL.

Nå, ganske nøyaktig to år senere, klargjøres Internet Explorer for å støtte WebGL. Microsoft har en stund hintet om nettopp dette, men først i morgentimene i dag kom bekreftelsen.

I dag starter nemlig selskapet Build-konferansen i San Francisco og Microsoft har i den forbindelse kunngjort en oversikt over foredrag om ny IE-funksjonalitet. Ett av foredragene handler om nettopp WebGL.

Det er uklart hvorfor Internet Explorer kommer med WebGL-støtte først nå, og ikke i fjor høst da IE10 ble lansert. Men detaljer om dette blir helt sikkert presentert i dagene som kommer.

Nå er det riktignok bare en betaversjon av IE11 som vil bli gjort tilgjengelig denne uken, sammen med en forhåndstitt på Windows 8.1-oppdateringen. Men nyheten betyr at samtlige av de store nettleserne vil støtte WebGL fra høsten av. Det avhenger dog av at IE11 også gjøres tilgjengelig for Windows 7, noe som er langt fra sikkert at vil skje.

Foredragsoversikten fra Microsoft avslører også at IE11s utviklerverktøy (F12) er bygget opp på nytt fra bunnen av. Dette inkluderer verktøy for debugging og inspeksjon av kode, men også verktøy for ytelsesanalyse.

En rekke bilder av IE11 har blitt lekket på weben av Twitter-brukeren Robert McLaws det siste døgnet. McLaws skal ha lastet ned en testversjon av Windows Server (“Blue”), som allerede er gjort tilgjengelig av Microsoft. Og der følger IE11 med.

Bildene er samlet her og avslører blant annet at IE11 også får støtte for den Google-utviklede SPDY-protokollen. Dette er litt overraskende, siden Microsoft har tatt til orde for et mer omfattende alternativ til dagens HTTP 1.1.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.