IE6-andelen er fortsatt svært høy globalt

Kinesiske krav spiller trolig en viktig rolle.

IE6-andelen er fortsatt svært høy globalt

Kinesiske krav spiller trolig en viktig rolle.

Microsofts Internet Explorer 6 har i store deler av 2009 vært den mest brukte nettleserutgaven globalt, ifølge tall fra Net Applications. Den mest direkte årsaken er faktisk lanseringen av Internet Explorer 8.

Riktignok har markedsandelen blitt redusert fra drøyt 31 til omtrent 20 prosent fra mars i fjor til januar i år, men andelen har likevel vært høy nok til å toppe rangeringen mens IE7-brukerne har gått over til IE8. IE6 har likevel ikke på noe tidspunkt i fjor hatt høyere andel enn IE7 og IE8 til sammen.

I perioden har den samlede markedsandelen til IE blitt redusert fra 68 til 62 prosent.

Dermed er det omtrent en tredel av IE-brukerne som fortsatt bruker IE6, skal vi tro tallene fra Net Applications. Mange av disse brukerne befinner seg nok i bedrifter som på begynnelsen av 2000-tallet gikk til innkjøp av fagsystemer som krever at brukerne benytter nettopp IE6. Mange har nok funnet en løsning for å komme ut av denne knipen, for IE6-andelen blitt kraftig redusert — fra 8,2 til 2,1 prosent — siden januar i fjor blant dem som besøker digi.no.

Det er grunn til å tro at kampanjen mot IE6, som fikk støtte av mange norske nettsteder i begynnelsen av 2009, har hatt en viss effekt. NRKbeta meldte i går at IE6-andelen på dette nettstedet nå er så lav som 1,5 prosent.

Den globale markedsandelen til ulike nettleserversjoneri perioden mars 2009 til januar 2010.
Den globale markedsandelen til ulike nettleserversjoneri perioden mars 2009 til januar 2010. Bilde: Net Applications

Den noe fastlåste situasjonen i mange bedrifter er likevel som en bagatell å regne i forhold til situasjonen i Kina. Der er IE6 for mange rett og slett en nødvendighet.

Direktør for Mozilla Online i Kina, Li Gong, har en vanskelig jobb, noe som går fram av dette blogginnlegget. Årsaken er at svært mange kinesiske nettsteder ikke fungerer med noe annet enn IE6.

Li Gong skriver blant annet at nettjenestene til de store, kinesiske bankene krever IE6 og Windows XP. Det samme gjelder i stor grad nettbaserte tjenester fra de kinesiske myndighetene. Li Gong nevner blant annet et offentlig nettsted hvor alle eiere av kinesiske nettsteder må registrere seg. Dette krever at brukerne må benytte IE6.

Han nevner også at regjeringens ønske om at mange statsansatte skulle ta i bruk Linux-maskiner resulterte i at de ansatte ikke lenger fikk tilgang til mange av regjeringens egne nettsteder.

Nå har nok også problemet med utstrakt bruk av piratkopiert Windows XP en medvirkende årsak til problemet. Det er ofte ikke mulig å oppgradere Internet Explorer i piratversjonene, noe som fører til at brukerne blir sittende med IE6.

Andre nettlesere kan ofte ikke brukes, fordi den dominerende posisjonen til Internet Explorer gjør det uinteressant for de fleste å tilpasse nettsteder til andre nettlesere.

Ifølge Li Gong tar webutviklere fortsatt ekstra betalt dersom websidene skal tilpasses webstandardene i stedet for Internet Explorer.

Dette er en ond sirkel, ikke ulik den som også fantes i vår del av verden i første halvdel av forrige tiår. Med en markedsandel på over 90 prosent var det også mange norske nettsteder som ikke fungerte godt i andre nettlesere. I de verste tilfellene ble brukerne av alternative nettlesere til og med blokkert.

Situasjonen Li Gong beskriver i sitt blogginnlegg kan forklare hvorfor det var nettopp IE6 som var målet i de kinesiske angrepet som ble rettet mot blant annet Google mot slutten av 2009.

    Les også:

Til toppen