UTVIKLING

IE6-tabbe hjemsøker ny Internett Explorer

Nå får Microsoft og alle nettsteder som ga blaffen i webstandarden svi for sine valg.

24. jan. 2008 - 11:20

Forrige utgave av Microsoft nettleser, Internet Explorer 6, er ganske mangelfull i sin støtte av de etablerte webstandardene. Dette innrømmer plattformarkitekt for nettleseren, Chris Wilson, i et blogginnlegg. Men dette er i ferd med å bedres.

Med Internet Explorer 7 innførte Microsoft bedre støtte for blant annet CSS, og målet er å tilby enda bedre støtte for webstandarder i kommende Internet Explorer 8.

    Les også:

Men historikken til Internet Explorer er nå et problem for Microsoft. For hvordan skal selskapet kunne bedre støtten for webstandarder i nettleseren, uten at det går ut over nettstedene som har tilpasset websidene til Internet Explorer 6?

Microsoft innrømmer at selskapet fikk seg en overraskelse da Internet Explorer 7 ble lansert og det viste seg at svært mange websider som ble vist som ønsket i IE6, falt igjennom i IE7. Dette inkluderte også sider som ble vist korrekt i andre utbredte nettlesere.

Årsaken til problemene, ifølge Wilson, var at nettstedene hadde gjort spesialtilpasninger i koden for å få sidene til å bli vist korrekt i IE6, og at nettstedeierne forventet at dette ville fungere likt i IE7 som i IE6. Men i mange tilfeller ville sidene ha blitt vist bedre i IE7 dersom man droppet spesialtilpasningene og kun brukte samme kode som for de andre nettleserne.

Internet Explorer, men også de fleste andre nettleser, kan operere med ulike modi for behandling av webstandardene. De fleste har en «standard-modus», hvor nettleseren tolker koden mer eller mindre etter standardene, og en «quirks-modus», hvor deler av koden tolkes i henhold på en måte som ikke er i henhold til standardene, men som var standard i tidligere utgaver av nettleseren.

Egentlig er det meningen at attributtene til DOCTYPE-taggen, som deklarerer hvilken dokumenttype websiden er laget med, skal avgjøre hvilken presentasjonsmodus nettleseren skal bruke. Dersom taggen ikke er oppgitt, skal «quirks-modus» benyttes. Det samme gjelder dersom deklarasjonen ikke er korrekt utformet.

Problemet er bare at mange webutviklere gjennom årene har oppgitt DOCTYPE-taggen med attributter som tilsier bruk av standard-modus og presentasjon i henhold til standardene, selv om utviklerne ikke har fulgt standardene til punkt og prikke.

For å unngå det samme problemet når Internet Explorer 8 kommer, har Microsoft måttet finne en annen løsning. Selskapet tok kontakt med blant annet Web Standards Project (WaSP), som blant annet står bak et utkast som dagens HTML 5-arbeid bygger på, og ba om hjelp.

Denne uken ble det kjent hvilken løsning Microsoft har valgt.

Den innebærer at man tar i bruk en opsjon i meta-taggen, som forteller hvilken versjon av nettleseren som utvikleren har testet siden med. Dette vil fortelle nettleseren hvilken versjon av presentasjonsmotoren den skal benytte. Taggen vil se ut som følger, og vil kunne brukes også av andre nettlesere enn Internet Explorer:


<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8;FF=3;OtherUA=4" />

Kunngjøringen av dette i Wilsons blogginnlegg, samt i denne artikkelen i A List Apart, har ikke gått ubemerket hen. Og det har heller ikke manglet på kritikk, noe som kan leses nedenfor de to artiklene.

Kritikken går i flere retninger, men gjennomgående er man kritiske til at Microsoft vil innføre enda et «hack» for å få ting til å virke, i stedet for å legge samme linje som de andre nettleserne, som ved å følge spesifikasjonene ignorerer den spesielle koden som har vært nødvendig for å få tidligere versjoner av Internet Explorer til å vise sidene korrekt.

Enkelte foreslår dessuten at man burde tilby Internet Explorer 6 separat, slik at brukere som har behov for å besøke websider som ikke fungerer i godt i nettlesere som i større grad følger standardene, inkludert Internet Explorer 8.

Wilson skriver som svar på et debattinnlegg at det finnes en registerverdi som gjør det mulig å tvinge Internet Explorer 8 til å holde seg til standard-modus, men at dette ikke vil være standardinnstillingen. Enkelte av de andre debattantene mener dog at en slik innstilling burde være lettere tilgjengelig, i alle fall i menysystemet til IE.

Et annet alternativ som foreslås, er at brukerne får muligheten til å velge presentasjonsmotor selv, etter behov. Dette kan gjøres i enkelte andre nettlesere, blant annet Firefox med IEtab-tillegget.

Men det finnes positive tilbakemeldinger også, slik som denne fra webeksperten Eric Meyer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.