UTVIKLING

IE9 begynner virkelig å bli lovende

Nå har også canvas kommet på plass.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. juni 2010 - 09:09

Microsoft kom i går med den tredje offentlige testversjonen av Internet Explorer 9. Fortsatt er det snakk om en nettleser nesten uten brukergrensesnitt. I stedet fokuserer Microsoft fortsatt på å få på plass funksjonalitet under skallet. HTML5 og maskinvareakselerasjon er stikkordene for dette.

I denne nye testversjonen har Microsoft innført støtte for HTML5-basert lyd og video, i tillegg til canvas-elementet for grafikk og animasjon. Det var vært en del spekulasjon om hvorvidt Microsoft ville inkludere canvas-elementet, siden dette åpner for mye som tidligere bare har vært mulig med innhold basert på plugins som Microsofts egen Silverlight.

Men Microsoft skuffer på ingen måte på dette området og har også sørget for at innholdet i canvas-elementet akselereres av systemets grafikkprosessor.

Maskinvareakselerasjon av video- og audio-elementene loves også. Dette skal gi raskere oppdatering av innholdet og jevnere avspilling. Testversjonen av IE9 støtter H.264-basert video og lyd basert på MP3 og AAC. Det er ikke kjent om Microsoft vil legge til støtte for flere formater innen IE9 blir offisielt lansert.

I april i år kom nyheten om Microsofts støtte av webfont-formatet WOFF (Web Open Font Format), som er delvis utviklet av Mozilla. Microsoft samarbeider med blant annet Mozilla og Opera om å gjøre WOFF til en W3C-standard.

Internet Explorer Platform Preview 3, som denne testversjonen av IE9 kalles, har nå støtte for WOFF, som i likhet med annen tekst i IE9 skal vises ved hjelp av Windows DirectWrite og maskinvareakselerasjon.

Det loves dessuten av JavaScript-motoren Chakra skal ha betydelig bedre støtte for ECMAScript, inkludert versjon 5 av standarden. Den skal også være trimmet ytelsesmessig, slik den ikke ligger langt bak Safari 5 i SunSpider-testen.

SunSpider ytelsestest av ulike nettlesere. De beste resultatene er til høyre i diagrammet. Utført av Microsoft den 21. juni 2010.
SunSpider ytelsestest av ulike nettlesere. De beste resultatene er til høyre i diagrammet. Utført av Microsoft den 21. juni 2010.

Microsoft har tidligere fått litt kritikk for ikke å inkludere de nyeste testversjonene av konkurrerende nettlesere i slike sammenligninger, men det kan ikke selskapet beskyldes for denne gang.

Microsofts nye slagord i forbindelse med IE9 er «Same Markup». Med dette mener Microsoft at når man lager en webside eller webapplikasjon i for eksempel HTML, CSS og JavaScript, så skal alle nettleserne kunne vise siden eller applikasjonen på samme måte. Utviklere av en webside skal i koden ikke teste hvilken nettleser brukeren har, men i stedet teste hvilken funksjonalitet brukerens nettleser støtter. Dersom brukeren benytter en eldre nettleser som ikke støtter en gitt funksjonalitet, må man tilby en alternativ løsning for denne. Microsofts Tony Ross skriver mer om dette temaet i dette blogginnlegget.

Denne tredje offentlige forhåndsvisningen av IE9 skal også ha fått forbedret støtte for CSS3 og DOM. En komplett oversikt over alle nyhetene finnes på denne siden.

Nyhetene har ført til at IE9 nå gjør det betydelig bedre i Acid3-testen enn tidligere. Mens den andre testversjonen greide 68 poeng, klarer denne nye versjonen 83. Til sammenligning klarer Opera, Safari og Chrome 100 poeng, som er full pott. Firefox 3.6.4 greier 94 poeng, men den nyeste testutgaven greier 97 poeng. IE8 klarer 20 poeng.

Den tredje testversjonen av IE9 kan som vanlig lastes ned fra denne siden. Der tilbyr Microsoft nå enda flere demonstrasjoner av funksjonalitet som selskapet har bygget inn i nettleseren. En rekke av disse fokuserer dog på maskinvareakselerering av innholdspresentasjonen, noe som i liten grad er på plass i andre nettlesere. Opera 9.5 gjør det likevel ganske bra i flere av disse testene.

Flere opplysninger om den nye IE9-testversjonen finnes i dette blogginnlegget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.