IE9 får enda litt mer funksjonalitet

Microsoft klar med lanseringskandidat av nettleseren.

IE9 får enda litt mer funksjonalitet

Microsoft klar med lanseringskandidat av nettleseren.

Lanseringen av Internet Explorer 9 er etter alt å dømme nært forestående, men det hindrer ikke Microsoft i gjøre endringer i hvordan nettleseren fungerer og opptrer. Lanseringskandidaten som ble gitt ut nå i kveld, inkluderer nemlig flere nyheter.

– IE9 RC representerer nok en milepæl i utviklingen av vår nye nettleser, og fokus for denne versjonen er mot webutviklere. Nå har de som lager nettsteder sjansen til å jobbe med en enda bedre, raskere og mer stabil nettleser, og kan utnytte perioden frem til endelig lansering for å få sine nettsteder klare for IE9, forteller Morten Østby i Microsoft Norge til digi.no.

– De 25 millioner brukerne som har lastet ned IE9 beta har gitt oss verdifulle tilbakemeldinger og innsikt, og har gjort det mulig for oss å lage en enda bedre nettleser. Blant annet er ytelsen og brukergrensesnittet i IE9 RC forbedret og nettleseren er mer enda mer pålitelig.

Blant nyhetene Microsoft nå innfører er funksjon som sørger for at meldinger og varsler som ikke er så viktige, forsvinner automatisk dersom de ikke klikkes på. I stedet skal brukeren i større grad konsentrere seg om innholdet på websidene. Digi.no har foreløpig ikke testet hvordan dette egentlig fungerer.

IE9 har blitt kritisert av enkelte for å ha for liten plass til mange åpne faner. Microsoft har tidligere begrunnet dette med at de fleste IE-brukerne sjelden åpner mer enn noen få faner om gangen. Men nå har selskapet tydeligvis endret mening, for fanene kan nå plasseres på en egen rad i brukergrensesnittet og dermed gi mer plass til åpne faner.

IE9 gjør det mulig å feste websider til oppgavelinjen. Med RC-utgaven er kan disse ikonen inkludere mer enn én startside. Dermed kan man åpne flere faner med ett klikk. Det er mulig for utviklere å implementere det Microsoft kalles «drag-to-pin»-støtte på websidene.

Nytt er det også at InPrivate Browsing-modusen i IE9 nå støtter nettsteder feste til oppgavelinjen.

I RC-utgaven har Microsoft dessuten fått på plass de tidligere omtalte Tracking Protection- og Tracking Protection Lists-funksjonene, som lar brukeren bestemme og begrense hvilken informasjon nettsteder kan bruke for å spore brukerens aktivitet. Microsoft kunngjorde i går at selskapet har foreslått at disse spesifikasjonen for disse teknologiene gjøres til W3C-standarder.

Nytt er også ActiveX Filtering, som gjør det mulig for brukeren å blokkere ActiveX på alle nettsteder, bortsett fra nettsteder man oppgir at man stoler på.

Under skallet har presentasjonsmotoren i IE9 RC fått støtte for CSS 2D Transforms og semantiske HTML5-tagger – for eksempel section, nav og article. I tillegg har Microsoft fått på plass støtte for W3Cs Geolocation API, som fra før støttes av i alle fall Firefox, Opera og Chrome. Microsoft nevner også støtte for videoformatet WebM, men denne er ikke innebygd i nettleseren og avhenger derfor av en tredjepartsplugin. Google er i ferd med å lage dette til IE9 nå. Dessuten skal Microsoft ha fått på plass full støtte for canvas-elementet.

I tillegg til disse nyhetene, har Microsoft greit å effektivere kjøringen av JavaScript-kode i motoren som kalles Chakra. SunSpider-testen gjennomføres nå 35 prosent raskere enn med betaversjonen av IE9 – 209 ms.

Lanseringskandidaten av IE9 kan lastes ned fra denne siden til Windows Vista og nyere.

Flere detaljer finnes i dette blogginnlegget.

Til toppen