UTVIKLING

IE9 gjør det best i W3Cs HTML5-test

Men Microsoft har laget mange av deltestene selv.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2010 - 08:55

Microsoft har i minst et år levert enkelttester for HTML5-funksjonalitet og andre webstandarder til W3C. Dette har skjedd samtidig som at selskapet har utviklet Internet Explorer 9.

W3C har nå gjort noen av disse testene samt en del tester laget av andre aktører, tilgjengelige for alle. På denne siden presenteres en liste over hvor godt en håndfull nyere nettlesere gjør det i disse testene. Testene har blitt godkjent av HTML5-arbeidsgruppen.

Testene er delt inn i sju forskjellige kategorier. Ifølge W3C oppnår IE9 platform preview 6 alle testene i fem av de sju kategoriene, og høyest poengsum samlet sett. Nettleseren gjør det selvfølgelig bra i de deltestene Microsoft har levert, men også i en del andre.

Det kan virke som om oppsummering kun inkluderer de testene den enkelte nettleser har bestått eller har feilet, men ikke de testene hvor det er oppgitt «No Result».

W3Cs offisielle HTML5-testing i nettlesere, slik stillingen var den 2. november 2010.
W3Cs offisielle HTML5-testing i nettlesere, slik stillingen var den 2. november 2010.

I de fleste tilfellene sammenlignes den nye testversjonen av IE9 med de nyeste, forholdsvis stabile utgavene av de konkurrerende nettleserne. Hvorfor man da har valgt å teste Chrome 7 Beta i stedet for en stabil utgave av Chrome 7 eller Chrome 8 Dev, vites ikke. Det ser dog ut til at sammenligningen blir oppdatert etter hvert som nye versjoner av nettleserne blir testet.

Det er grunn til å tro at testsamlingen vil bli betydelig utvidet når det etter hvert blir laget og godkjent tester av andre deler av HTML5. Slike tester har dog ikke så mye hensikt før den delen av spesifikasjonen som testes blir ansett for å være så godt som fullført. HTML5-spesifikasjonen er fortsatt et arbeidsutkast.

Hensikten med tester som dette, er interoperabilitet, altså å se at kode som fungerer likt på tvers av de ulike implementeringene av spesifikasjonen, det vil si nettleserne. Det kreves at det finnes minst to samspillende implementeringer av W3C-spesifikasjoner før de kan gjøres til offisielle W3C-anbefalinger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.