UTVIKLING

IE9 nærmer seg lansering

Den siste ordinære testversjonen er kan nå lastes ned.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 2010 - 08:47

Microsoft kom i går med en ny, sjette «Platform Preview»-utgave av Internet Explorer 9. Den kan lastes ned fra denne siden. Ifølge selskapet vil dette være den siste testversjonen før det gis ut en lanseringskandidat.

Ifølge Microsofts IE-sjef, Dean Hachamovitch vil IE9 Release Candidate bare bli etterfulgt av den endelige utgaven av IE9.

Siden den forrige «Platform Preview»-utgaven, som ble gitt ut for seks uker siden, sammen med betaversjonen, har Microsoft tydelig jobbet med å forbedre JavaScript-ytelsen enda noen hakk. Den siste utgaven ligger nå bare bak Chrome 7, Opera 10.6 og Chrome 8 Nightly, i en SunSpider-test utført av Microsoft selv.

Dessuten skal Microsoft ha rettet drøyt 80 feil og problemer knyttet til blant annet feil visning av kode som fungerer i andre moderne nettlesere. Det loves også at det har blitt lagt til støtte for ytterligere standarder, men sidene hvor detaljer om dette er belyst, er ikke tilgjengelige for alle. Ut fra URL-en til sidene tyder det på at den utvidede standardstøtten er knyttet til CSS3 og 2D-transformasjoner.

I leserkommentarene til Hachamovitch' blogginnlegg går det likevel fram at det er en hel del standardstøtte som utviklere savner. For selv om IE9-støtten for HTML5 anses for å være ganske god, så ser det ut til å være betydelige mangler i støtten for blant annet CSS3.

Microsoft opplyser i en video på bloggsiden at IE9 først og fremst handler om fullt maskinvareakselerert HTML5. Microsoft har lykkes godt på dette området, men i alle fall Firefox, Chrome og Opera vil få tilsvarende støtte i kommende versjoner.

Slik det ser ut nå, vil IE9 kunne bli første offisielle nettleser med støtte for maskinvareakselerasjon. Det avhenger likevel at den lanseres i år eller kort tid etter nyttår. Firefox 4 har blitt utsatt til over nyttår, Chrome 9 skal etter skjemaet ikke komme før den 11. januar, mens Opera 11 fortsatt er på alfastadiet. Apple pleier å komme med én ny Safari-versjon i året. Den neste kan trolig først ventes neste sommer.

Men samtlige av IE-konkurrentene får trolig støtte for maskinvareakselert, WebGL-basert 3D-grafikk i neste utgave. Det er noe IE9 vil mangle. Om det vil ha noen betydning, avhenger av om nettsteder faktisk velger å bruke denne teknologien.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.