BEDRIFTSTEKNOLOGI

If you can't beat them, join them!

Telias toppsjef, Lars Berg, vil investere sine milliarder i Danmark fremfor i Norge ved en eventuell nordisk telefusjon. Ikke tro at Ameritech vil sitte å se på at konkurrentene valser inn på det danske telekommarkedet uten sverdslag, skriver telekom-redaktør Frode Eriksen i dagens digi.no-kommentar.

Frode Eriksen
10. feb. 1998 - 00:02

Amerikanske eiere stiller høye krav til avkastning på sine investeringer i det nordiske telekommarkedet. Dette førte sist uke til sjefsbytte i den danske mobiloperatøren Sonofon der en av de amerikanske "Baby Bells", Bell South, med sin 46 prosents eierandel, synes det er på tide å tenke avkastning fremfor ytterligere vekst i det danske mobilmarkedet.

Ameritech er en annen av de fem gjenværende "Baby Bells" som plasserer sine penger i nordisk telekom. Selskapet har investert 20 milliarder kroner i en kontrollerende aksjepost i Tele Danmark, og ønsker å bygge seg opp som en viktig europeisk telekomoperatør via sitt danske brohode. Med krav til avkastning.

Ameritechs folk i Danmark følger derfor ekstra godt med når Telias toppsjef, Lars Berg, sier til den danske avisen Politiken at selskapet heller vil investere sine milliarder i Danmark enn i Norge, om det blir noe av en eventuell fusjon med Telenor.

Med Telenor på laget vil den økonomiske styrken i det nye selskapet bedres med et betydelig antall milliarder kroner. Dermed er det kun viljen og ikke musklene det vil stå på om man velger å satse i Danmark. Telia alene planlegger investeringer i et nytt mobilnett i Norge på minst halvannen milliard kroner. I tillegg kommer noen hundre millioner kroner i fastnett, og markedsstøtte for aktivitetene.

Analytikere sier til Dagens Industri mandag at Ameritech "gjerne bidrar" til de forhandlingene som Telenor og Telia står foran.

Det tror vi så gjerne.

Det siste Ameritech ønsker er et fusjonert Telenor/Telia, som velger en utmattelseskrig på det danske telemarkedet med Tele Danmark i den andre hovedrollen. Det gir dårlig lønnsomhet for alle parter. Telia har allerede lansert sitt mobilnett i Danmark med dumpingpriser som svenske mobilbrukere bare kan drømme om. Vi vil få mer av dette om kampen om Norden viser seg å være det samme som kampen om Danmark.

Ameritech kan komme fram til at det er mer å vinne på å gi et godt tilbud nå, til for eksempel Telenor, slik at situasjonen igjen er status quo, med Telia som medlem i et skjørt Unisource-fellesskap og Telenor som samarbeidspartner for Ameritech og British Telecom.

For Telia er denne løsningen et mareritt, for da er selskapet tilbake der de startet. Da blir spørsmålet hvor mye Telia vil sette inn på å inngå en avtale med Telenor.

- Det er livsfarlig for Telia å ta en eventuell avtale med Telenor for gitt, mener svenske telekomanalytikerne. En skal jo ikke glemme at det i fjor høst faktisk var Telias Lars Berg som tok initiativet overfor Telenor.

Ifølge utenlandssjefen i Tele Danmark, Lars Grönberg, følger Tele Danmark utviklingen mellom Telenor og Telia fra dag til dag med argusøyne. Svenske telekomanalytikere sier at det er en åpenbar risiko for at Ameritech finner det mest formålstjenlig å tilby bedre vilkår for et samarbeid, enten med en av de to partene, eller med et fusjonert selskap.

- Vi har alltid vært interesserte i et nordisk samarbeid og et samarbeid med Telenor. Dét har ikke minsket på grunn av nordmennenes diskusjoner med Telia, sier Grönberg.

Ameritech vil med en eksklusiv Telenor-avtale heller ikke oppnå særlig, siden det er Telia som representerer den viktigste konkurransefaktoren i Danmark.

Ameritechs valg kan vise seg å bli like minst like viktig som det de i sin tid hadde da tilbudet om aksjer i Tele Danmark ble lagt fram for selskapet. En mulighet for amerikanerne er å søke å bli en del av en nordisk telekjempe gjennom forhandlinger og avtaler. Alternativet er å kjempe helt til en av de to hovedaktørene går av med seieren, noe som vil ta lang tid og koste uhorvelig mange kroner. For Ameritech vil det handle om å forsvare investeringene i Tele Danmark, og for Telenor/Telia er det snakk om å forsvare hjemmemarkedet.

Det er mange brutte forlovelser i telekombransjen: British Telecom fikk ikke sin MCI i fjor høst. Og i fjor vår valgte spanske Telefonica å gjøre det slutt med Unisource, der Telia var en av de forsmådde beilere.

Mye er opp til Tormod Hermansen og Lars Berg, om hvem som til slutt ender som partnere og konkurrenter i det nordiske telekommarkedet når denne våren en gang tar slutt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.