IFPI led nytt sviende nederlag mot 17-årig svensk MP3-kopist

Den internasjonale plateindustrien fikk seg en ny smell i forbindelse med en rettssak mot en svensk 17-åring som hadde lenker på sin hjemmeside til piratkopiert musikk. IFPI glemte å påvise at MP3-filene faktisk var ulovlige i de landene der de kunne lastes ned.

Den internasjonale plateindustrien fikk seg en ny smell i forbindelse med en rettssak mot en svensk 17-åring som hadde lenker på sin hjemmeside til piratkopiert musikk. IFPI glemte å påvise at MP3-filene faktisk var ulovlige i de landene der de kunne lastes ned.

- Dette er en veldig viktig sak for oss, og det er klart vi er skuffet. Men samtidig er det første gangen slike saker prøves, så vi lærer mye underveis om prosessen, sier jurist Magnus Mårtensson ved IFPI i Stockholm til digi.no.

Svenske nettsurfere var de første i Europa som fikk oppleve at krigserklæringen fra IFPI faktisk var reell.

Den internasjonale plateindustrien har sagt de skal forfølge alle internettbrukere som på en eller annen måte promotterer piratkopiert musikk, først og fremst gjennom komprimeringsformatet MP3.

Trusselbildet er rettslig forfølgelse og store bøter.

Den internasjonale organisasjonen IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) representerer alle de største internasjonale plateselskapene.

Organisasjonen gikk i september etter en svensk 17- åring for å få på plass en rettspraksis som forbyr lenking til MP3-filer. 17-åringen risikerte opp til to års fengsel for brudd på opphavsretten, men ble frikjent av Skovde tingsrett i september.
Les digi.no-s dekning av saken:
Frikjent for MP3-lenker

Siden den gang har det vært felt en dom i Belgia og en i Frankrike der IFPI har gått seirende ut av begge.

Men altså ikke i Sverige der Gøta Hovrett i Jönköping i desember bekreftet dommen fra tingsretten.

Og IFPI har bare seg selv å takke: I første runde fant domstolen at gutten faktisk kunne ha medvirket til brudd på opphavsretten, Men da måtte medvirkning ha vært en del av tiltalen. Det var den ikke og dermed ble punktet aldri prøvd i tingsretten.

- Anklageren valgte ikke å inkludere medvirkning i tingsretten. Han mente at det å legge ut lenkene var hovedforbrytelsen og at vi ikke trengte noe mer. Hadde vi inkludert dette, hadde kanskje dommen sett annerledes ut, sier Mårtensson som sier de fikk utvidet tiltalen til medvirkning i andre runde i rettssystemet.

Uten at det hjalp det spor.

Denne gangen hadde IFPI ikke klart å påvise at filene faktisk var ulovlige å laste ned i de landene der de var fysisk lokalisert.

- Vi fikk utvidet tiltalen til å inkludere medvirkning. Hovretten mente da også at medvirkning kunne være til stede, men at man måtte bevise at lovbruddene er begått der filene fysisk finnes, sier juristen. Han mener dermed at IFPI kunne ha vunnet fram hvis de hadde kunnet bevise at flesteparten av filene lå på servere i for eksempel USA, og vist til at dette er ulovlig etter amerikansk lovgivning.

- Innebærer tapet at dere valgte feil sak å forfølge for å skape en presedens?

- Nei, vi mener at det var riktig sak. Denne siten var representativ på det tidspunktet, med masse dyplenking inn på andres servere. Nå har disse hjemmesidene minsket i antall, og program som Napster har overtatt i stedet. Neste kraftanstrengelse fra vår side vil gå på dem som begår selve overtredelsen. Det hender jo at det er de samme nettbrukerne som både oppretter lenkesider og legger ut filer til nedlasting på andre servere i utlandet, sier han.

Juristen sier de har til 24. januar å avgjøre om de skal gå videre til Høyesterett med saken. Eller starte på nytt.

Til toppen