IFS: Smidige komponenter fornyer forretningssystemene

- Monolitiske forretningssystemer står for fall. Med IFS Applications 2000 har vi halvannet til to års forsprang på våre konkurrenter, mener Bjørn Windfeldt i IFS Norge.

- Monolitiske forretningssystemer står for fall. Med IFS Applications 2000 har vi halvannet til to års forsprang på våre konkurrenter, mener Bjørn Windfeldt i IFS Norge.

I morgen gjennomføres i Oslo det første av to seminarer som markerer norgeslanseringen av IFSs nye forretningssystem - også kjent som ERP-system (Enterprise Resource Planning) - Applications 2000.

Hva mer vil du vite om ...


- Vi oppgraderer systemet en gang i året, forteller Windfeldt som er markedsansvarlig i IFS Norge. - Applications 2000 er vår største lansering noensinne. Forretningssystemet vårt kom i sin første komponentbaserte utgave Applications 98 i høsten 1997. Årets utgave er med andre ord vår tredje generasjon med komponentbasert teknologi. Alle kaster seg nå på komponent-bølgen. Vi regner med å ha mellom halvannet og to års forsprang på våre konkurrenter.

På IT-symposiet sitt i Cannes i fjor høst, fortalte GartnerGroup at årsskiftet 2000-2001 vil være vendepunktet der halvparten av alle nye tjenerapplikasjoner vil bygge på komponenter. I 2002, mener Gartner, vil det være 70 prosent sannsynlighet for at de fleste applikasjoner skrevet i 1998 eller tidligere vil betraktes som "legacy", det vil si overlevninger av gammel teknologi. Gruppen setter den nye komponentbaserte programvaren opp mot fortidens monolitiske programvare.

Komponenter er små bolker programvare utviklet etter objektorienterte prinsipper. Ideen er at man i stedet for å utvikle ferdige programmer til alle formål, søker å bygge opp komponenter for spesifikke oppgaver. Komponentene skal kunne brukes i flere sammenheng. Med tilgang til hensiktsmessige komponenter, kan en stor del av programvareutviklingen gå ut på å sette sammen eksisterende komponenter. Det betyr at utviklingsarbeidet går raskere og krever færre ressurser.

- Komponenter betyr fleksibilitet også på implementasjonssiden, der kostnadene er størst når du skal legge opp et forretningssystem. Applications 2000 består av systemer for alle verdiskapende prosesser i en virksomhet. Vi dekker økonomi, markedsføring, distribusjon, produksjon, personal, vedlikehold og konstruksjon. Vi tilbyr styring av prosjekter, av kvalitet i tjenester og produksjon, av regler for regnskap og andre prosesser, av dokumenthåndtering og av den generelle ytelsen i organisasjonen. Komponenter gjør at man kan starte med en beskjeden implementasjon og vokse gradvis etter ønske og behov. Det gjør det langt enklere å tilpasse og endre systemet etter det tiden krever.

I Norge har IFS rundt 120 kunder. Mange av dem er store industriselskaper som Elkem, Norske Skog og Kværner Oil & Gas. IFS vant også Luftforsvarets Forsyningskommando.

- Vi beveger oss nå mot elektronisk handel. Vi mener elektronisk handel krever et godt forretningssystem i bakhånd. Satsingen vil også utvides til også å gjelde mellomstore bedrifter.

Windfeldt ser for seg at IFS også får kunder hos brukere av eksisterende monolitiske systemer.

- Vi har sterke tradisjoner i å tilby integrasjon mot andre systemer. IFS kan tilby ekstra funksjonalitet til kunder av SAP og andre løsninger, gjennom komponenter kalt IFS Connect.

Et samarbeid med Nokia gjør at det blant IFS-komponentene, også er en WAP-klient i tillegg til en standard html-klient. For de som vil ha IFS på utleiebasis, er det opprettet et eget selskap, IFS Facility Management, som tar på seg å drifte IFS-installasjoner.

Til toppen