iGroup føler seg sviktet av Gjelsten

Gjelsten og PriceWaterhouseCoopers Consulting skal satse sammen på ASP/BSP og outsourcing. Disse skulle være samarbeidspartnere med iGroup.no men blir nå konkurrenter i stedet.

Det norske IT-selskapet iGroup no. AS, med Rolv E. Heggenhougensom styreformann, gikk onsdag på Oslo Børs. Dagen før ble det kjent at iGroups høyprofilerte styremedlem, Bjørn Rune Gjelsten, ville trekke seg fra styret i selskapet på grunn av interessekonflikter i forbindelse med et nytt engasjement.

Dagens Næringsliv kunne onsdag bringe nyheten om Gjelstens planer. Planene går ut på at Gjelsten har en viktig posisjon i et nytt selskap hvor blant annet PriceWaterhouseCoopers Consulting (PwC) sitter plassert.

PwC ble tidligere i år strategisk samarbeidspartner for iGroup.no. Som med engasjementet til Bjørn Rune Gjelsten, håpet iGroup.no på at dette ville åpne endel dører for selskapet, særlig mot nye, tunge og ikke minst lønnsomme markeder. Nå kan det se ut som om Gjelsten og kompani ønsker å gå gjennom disse dørene selv.

Kilder mener dette konseptet går under arbeidsnavnet Cross:

Etter hva digi.no kjenner til skal dette selskapet drive med BSP-virksomhet (Business Service Provider) og outsourcing av IT hos bedrifter. Modellen kan gå ut på at selskaper som ønsker å sette bort IT-avdelingen rett og slett flytter alle sine ansatte til outsourcing-selskapet. Etter hva digi.no forstår skal dette bygges opp som klynger (cluster) - enten bygget opp lokalt eller segmentert på andre måter.

Det er med andre ord snakk om flere selskaper organisert i ett holdingselskap. PwC vil etter planen ta eierandeler i dette selskapet, samt levere tjenester. Gjelsten skal først og fremst være døråpner mot sitt store kontaktnett i industrien.

"Business to Business" løsninger skal også kunne implementeres etter hvert. Dette skal være et tilbud som en del av flere. Først og fremst er det de store, tunge selskapene som skal inn på en slik løsning. Det Gjelsten skal inn i kan med andre ord bli en slags totalleverandør av nettverksrelaterte tjenester, fra back-end til front-end.

Etter hva digi.no erfarer skal dette også kunne innebære at Gjelsten & Co vil tilby business-to-business-løsninger samt styring og tilrettelegging av forretningskritiske applikasjoner. Gjelsten går i så fall i direkte konfrontasjon med sine gamle venner og PwCs strategiske partnere, iGroup.no.

iGroup.no er mest kjent for Netshop.no og Guiden.no. Men selskapets kompetansebase, divisjonert inn i iSolutions, er ikke så kjent. Dette selskapet skal være iGroup.nos kjernekraftverk for utvikling, drift og tjenester. Dette er det største selskapet i iGroup.no.

Detaljer om Gjelstens nye Internett-satsing skal presenteres på en pressekonferanse den 15.juni. De aller fleste partnerne skal allerede være på plass.

Et selskapet under iGroup-paraplyen som har planer om å utvikle ASP- og BSP-tjenester er iResource Computing, et selskap som satser på forretningskritiske applikasjoner (ERP-løsninger) samt ASP-tjenester. Markedene dette selskapet sikter inn mot er små og mellomstore bedrifter samt det offentlige. Dette skal kunne leveres som en totalløsning eller som en del av iSolutions tjenestespekter.

iSolutions har også en avtale med det amerikanske programvarehuset Broadvision - et selskap som leverer software til utvikling av portaler og er regnet som det beste verktøyet innenfor e-handelsportaler. Avtalen gjør iSolutions til agenturholder for programmet i Norge.

Det er disse tjenestene PwC skulle hjelpe iGroup.no med å sette ut i markedet, både til egne kunder og være en støttespiller i å utvikle nye produkter og tjenester.

Styreformann i iGroup.no, Rolv Heggenhougen, sier til digi.no at han ble meget overrasket da Gjelsten tirsdag meddelte at han trakk seg fra styrevervet. Men mer overrasket ble han da Dagens Næringsliv onsdag skrev at Gjelsten skulle satse på ASP sammen med Petter Kleppe, administrerende direktør i PwC.

- Dette visste jeg ikke noe om. Hvis dette stemmer så går det i alle fall rett inn flere av våre planer, sier Heggenhougen til digi.no. Videre sier Heggenhougen at det er pussig at Gjelsten går sammen med iGroup.nos strategiske partner, PwC, i konkurranse med hans eget selskap.

Etter hva digi.no forstår har verken PwC, ved Petter Kleppe, eller Gjelsten vært i kontakt med iGroup.no, og at Gjelstens planer med PwC kom som lyn fra klar himmel. iGroup.no og Heggenhougen legger ikke skjul på at de mener Gjelsten og PwC har gått bak ryggen til sine partnere.

Ifølge en aksjonæroversikt fra iGroup.no eier PwC 1 million aksjer i selskapet, tilsvarer 1,49 prosent selskapet. Gjennom den strategiske samarbeidsavtalen innehar PwC dessuten hele 3,75 millioner opsjoner. Gjelsten eier ingen aksjer i selskapet.

Bjørn Rune Gjelsten ville ikke kommentere de nye planene da digi.no kontaktet ham onsdag.

- Vi vil kommunisere dette på en riktig måte når tiden er inne for det. Ellers vil jeg bare si det jeg sa tidligere: Jeg trakk meg fra styret i iGroup.no fordi det en gang i fremtiden kunne dukke opp interessekonflikter med det jeg nå skal inn i. Det er uansett grenser for hvor mange styreverv man kan ha i slike små selskaper, sier Bjørn Rune Gjelsten til digi.no.

-Har ikke denne overgangen fra iGroup.no vært uheldig i og med at du engasjeres i en konkurrerende bedrift?

- Jeg vil ikke kommentere det, annet enn det jeg tidligere har sagt, svarer Gjelsten.

På spørsmål om Gjelsten tidligere har hatt kontakt med PwC sa han følgende: - Jeg har hatt mange forretninger med PwC opp gjennom tidene.

Petter Kleppe, administrerende direktør i konsulentavdelingen hos PwC, var ikke tilgjengelig for kommentar.

Det amerikanske programmet Broadvision er et av produktene iGroup.no, gjennom det "kompetente kraftverket" iSolutions skal levere. Heggenhougen sier til digi.no at iSolutions har agenturet på dette i Norge, og at dette er en viktig bjelke i porteføljen som selskapet skal tilby sine kunder.

Men de er ikke alene om dette produktet. Hewlett Packard (HP) er den globale leverandøren av dette systemet, også i Norge.

Kilder i HP Norge forteller til digi.no at de er kjent med Gjelstens og PwCs planer. HP er faktisk PwCs nøkkelpartner. Det vil si at disse selskapene, både på verdensbasis og i Norge, har strategiske samarbeid. Da er det HP som står for "det harde" (maskinvare) mens partnere som PwC er konsulenter og tjenesteytere på det "myke" (implementering og konsulenttjenester).

HPs maskinvare og løsninger har også slått bra an hos flere av de store, tunge selskapene i Norge, deriblant Statoil. Etter hva digi.no forstår er HP en viktig partner i spillet. En annen partner skal være Telenor Bedrift.

Til toppen