IHATEYOU...

Politiet tror at det var en ung hacker fra Filippinene som spredde virusprogrammet *ILOVEYOU* i forrige uke. Men dataeksperter - som Gisle Hannemyr i en TV-debatt - vet bedre. Den skyldige er Bill Gates. Det blir lett slik når følelsene tar overhånd og fornuften ferie.

En kan mene hva en vil om Microsoft, men argumentene må være basert på logikk og rasjonalitet, mener nå jeg. Mente jeg. Til jeg ble gjort oppmerksom på en alvorlig bug i Word som bla. gjorde det vanskelig å få skrevet denne artikkelen...
Les også Gisle Hannemyrs tilsvar:
Fornuft, følelser og fjas

Den buggen må jeg få fortelle om. Men først den saklige delen av artikkelen:Undertegnede er blant de som mener at en oppsplitting av Microsoft ikke vil være et fornuftig tiltak. En fornuftig løsning er å sette Microsoft "under administrasjon". Det betyr å etablere et sterkt kontrollorgan som overvåker Microsofts konkurranseadferd, og sørger for at de holder seg innenfor konkurranselovens rammer. Det ville være det mest logiske og rasjonelle tiltaket.

Men logikk og rasjonalitet styrer ikke lenger denne prosessen. Den styres av følelser og irrasjonalitet. Og det har Microsoft selv sterkt bidratt til:

 • Under rettsforhandlingene fikk Bill Gates en rekke spørsmål om Microsofts konkurranseadferd. På mange av dem svarte han: "Hva legger du i begrepet "konkurranse"?
 • Steve Ballmer kom med følgende utbrudd om justisminister Janet Reno midt under rettsforhandlingene: "Til helvete med dama!"
 • Under rettsaken hevdet Microsoft det ikke var teknisk mulig å fjerne Explorer fra Windows 98; dommeren gjorde det i løpet av 30 sekunder (!) i rettsalen.
 • Microsoft viste i rettsalen et video-opptak som viste hvor lett det var å laste ned Netscapes nettleser fra Internett, og å innstallere denne i Windows 98. Det viste seg at videoen var manipulert med. Det er tvertom vanskelig å legge en ny nettleser inn på Windows 98.
 • Dagen etter at domstolene hadde fattet en kjennelse om at Microsoft hadde forbrutt seg mot konkurranselovgivningen, sendte Microsoft ut en pressemelding som sa at de "aldri hadde gjort noe ulovlig - "in any way, shape and form"!

  Det er klart at slike ting vekker irritasjon hos motparten, og også påvirker deres egen adferd og rasjonalitet. På et bestemt tidspunkt under rettssaken da Microsoft skulle imøtegå anklagene mot seg - og hvor argumentene ikke hadde vært overbevisende - ga dommer Penfield Jackson ordet til en av de yngre juristene som forsvarte Microsoft, med denne bemerkningen:

  "Når du oppdager at hesten du har ridd er død, er det best å stige av. Men jurister har andre strategier som inkluderer å kjøpe en pisk, skifte rytter, argumentere for at en hest både er raskere og billigere når den er død, og til sist sette inn et spann med døde hester for å oppnå bedre fart. Når det er sagt, er det jammen inspirerende å se en ung mann som våger å påta seg en heroisk oppgave. - Vitnet er Deres", sa dommer Penfield Jackson.

  Det er greit nok å være uenig, og å slåss mot en begrensing av sin handlingskraft. Men det er neppe lurt så til de grader å irritere "dommeren", å være så til de grader vrang og uvillig, og å oppføre seg så til de grader tølpete. Det skaper bare følelser og irrasjonelle holdninger tilbake.

  På den annen side stiller dette store krav til motstanderne av Microsoft om å beholde hodet kaldt og fornuften intakt. At det ikke alltid er like lett fikk vi et eksempel på i forrige uke:

  "ILOVEYOU" rammet verden. Det ble fort klarlagt - av dataeksperter og andre - at den egentlig skyldige ikke var en ung hacker fra Filippinene, men den 45 år gamle leder av Microsoft, kalt William H. Gates III.

  Sant nok: Viruset hadde ikke kunnet spre seg så hurtig og skapt så store problemer hvis ikke Microsoft hadde hatt den markedsdominans som det har. Dette hadde heller ikke skjedd hvis ikke Office hadde vært så integrert med Windows som det faktisk er. "ILOVEYOU"-viruset ble derfor det endelige beviset på at Microsoft skulle vært splittet opp for lenge siden.

  Men det blir et argument basert på følelser og ikke fornuft. Microsoft kan tross alt ikke noe for at de er verdens ledende på sitt område. Aksjoner som rammer uskyldige som følge av det faktum, er og forblir forbryteriske handlinger. Det finnes derfor intet grunnlag for noen "IHATEYOU"-kampanje mot Microsoft.
  * * *
  Mener jeg som prøver å resonnere så fornuftig jeg kan om Microsoft. Helt til....

  Har du noen gang prøvd å begynne på et nytt word-dokument - for f.eks. å skrive dennne digi-artikkelen - og så helt feilaktig og tilfeldig komme til å innlede dokumentet med å skrive =rand(200,50), og så trykke enter?

  Ikke det? Det er garantert en opplevelse. Prøv. Jeg kan bare ønske deg lykke til.....Sørg for at du har nok diskplass...
Til toppen