FORBRUKERTEKNOLOGI

Ikke alltid nødvendig med antivirus til Vista

Under helt bestemte forutsetninger kan Vista kjøres uten antivirus, mener Microsoft-topp.

13. nov. 2006 - 14:40

En av Microsofts absolutt øverste ledere, Jim Allchin, skapte rabalder denne helgen da han kom med noen bemerkninger om sikkerheten i den kommende oppgraderingen av Windows, Vista, overfor en gruppe journalister.

Allchin agiterte for to typer sikkerhetsfunksjoner i Vista som han mener hittil har vært oversett i mediedekningen: «Parental Control» og « Address Space [Layout] Randomization» (ASLR).

«Parental Control», eller foreldrestyring, er en serie med funksjoner som er integrert i Vista, og som er inspirert av frittstående applikasjoner fra tredje part. I motsetning til Windows Security Center og PatchGuard ser det ikke som om myndighetene i EU og USA har reagert mot denne utvidelsen av operativsystemet, selv om det er åpenbart at her ryker behovet for en del kommersiell programvare.

Foreldrestyringen i Vista innebærer at foreldre kan sette opp en brukerkonto med sterkt innskrenkede rettigheter. Kontoen kan knyttes til en liste over tillatte nettsteder, slik at brukeren hindres fra å nå tjenester som ikke er på listen. Den kan også knyttes til en liste over applikasjoner som er tillatt. Det kan videre settes tidsbegrensninger til når på døgnet og hvor lenge PC-en kan brukes. Det kan spesifiseres at spill blokkeres eller bare tillates dersom spillet er vurdert av Entertainment Software Rating Board (ESRP) og har en bestemt rating. Foreldrestyringen innebærer til slutt muligheten til å sette opp en logg som kan rapportere om bruken av kontoen, for eksempel hvilke nettsteder som har vært besøkt, hvor mange e-poster som er mottatt, hvem man har hatt kontakt med via lynmeldinger med mer.

ASLR er en ordning som skal gjøre det vanskelig for hackere å utnytte kjennskap til hvor i minnet det lastes systemkode, ved å sørge for at ulike bolker med systemkode kan havne i et vilkårlig utvalg blant 256 forskjellige adresseområder. Utvalget gjøres vilkårlig i det Vista startes.

Allchin fulgte opp denne faglige redegjørelsen med en personlig vurdering: Han har satt opp en egen Vista PC til sin sju år gamle sønn:

– Han har ingen antivirus på sin maskin. Maskinen er låst gjennom foreldrestyringen. Han kan ikke laste ned ting med mindre det er fra nettsteder jeg har gitt ham lov til å besøke, og jeg føler at jeg har absolutt tillit til dette. Dette er en klar tillitserklæring. Jeg kunne ikke sagt noe liknende om Windows XP SP2.

Dette fjæret, om at en sjuåring med Vista kan greie seg uten antivirus fordi foreldrestyringen er så streng, ble referert utenfor sin sammenheng, og vokste til en stor virusfri Vista-hane.

Allchin så seg nødt til å komme med en presisering i sin blog. Her presiserer han at sønnen ikke har tilgang til verken e-post eller lynmelder, og at ungen heller ikke er satt opp som «administrator» på maskinen. Han legger til:

– Jeg vil være klar: De fleste [Vista]-brukerne vil finne det formålstjenlig å benytte seg av en eller annen form for antivirusprogramvare. Faktisk anbefaler Windows Security Center, et flott innslag i Windows Vista, bruk av antivirus.

Man kan legge til at Microsoft også selv er en aktør i antivirusmarkedet, gjennom OneCare, og umulig kan mistenkes for å markedsføre unyttige produkter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.