Ikke alltid så smart med smartkort

De færreste har PC-er med smartkortleser. Derfor burde ErgoGroup og Posten heller valgt USB-plugger for sine nye ID-kort.

De færreste har PC-er med smartkortleser. Derfor burde ErgoGroup og Posten heller valgt USB-plugger for sine nye ID-kort.

Er smartkort smart?

Nå og da er det innpakningen som teller.

Denne uken har ErgoGroup og Posten Norge annonsert at de innfører smartkort med elektronisk ID til alle ansatte, samtidig som de lanserer multifunksjonelle smartkort til bedriftsmarkedet. Endelig, sier jeg, men stusser litt når jeg leser pressemeldingen.

Det som skurrer er formatet. Et kort? Det høres selvsagt fornuftig ut for noe som skal fungere som et visuelt adgangstegn, men likevel. Kort krever lesere som de færreste datamaskiner har i dag. Nå har bedriftskortet en innebygd antenne for berøringsfri avlesing, men den slags krever også nye kortlesere.

Likevel, kort er nå litt gammeldags - eller «utrolig retro» som noen vil formulere det.

Nå skal selvsagt smartkortet brukes til mer enn datamaskiner, men jeg kan fremdeles ikke forstå hvorfor noen fremdeles satser på enda et grensesnitt. Nå er ikke smartkortet noe nytt, men det har hatt begrenset popularitet.

Jeg vil ha en standard plugg

Det som har skjedd de siste årene er at så godt som alle datamaskiner for kontorbruk har USB-grensesnitt. Det brukes til skrivere, skannere, modem, WLAN, Bluetooth, mus og små minneplugger. De mest avanserte minnepluggene har innebygget fingeravtrykkleser for å gi i det minste et inntrykk av sikkerhet.

Det er også kommet USB-plugger med kryptoprosessor på markedet. Minst en av disse har allerede norske distributører. Selvsagt vil det sikkert komme små hendige smartkortlesere for USB, men er ikke dette et unødvendig og fordyrende mellomledd.

Hvorfor ikke et moteriktig navneskilt med USB-plugg og antenne? Den kan lett designes som alt slags kledelig pynt fra slipsnål til nøkkelring. Og best av alt, den kan umiddelbart brukes i de aller fleste kontormaskiner uansett om du sverger til PC eller Mac.

Antagelig er det ikke bønn. Vi må leve med disse flagrende plastlappene som brekker og setter seg fast i dører. Prisen er sikkert et argument, smartkort er litt billige enn USB-plugger. Men, smartkortlesere koster en del, og i en lang periode vil de smarte drasse rundt med en ekstra smartkortleser i tilfelle de må bruke en maskin som ikke har fått det nødvendige utstyret ennå.

Det er uansett positivt at det kommer nye produkter på markedet. Det er behov for elektronisk ID og en enkel offentlig nøkkeladministrasjon for å sende om motta kryptert og signert e-post. Enkel i den betydning at flest mulig lett kan ta det i bruk. Derfor dette sukket om smartkortlesere...

Til toppen