Ikke alt raser i pris

Nå kan du få PC til 4000 kroner. Det setter enkelte andre priser i et underlig lys.

Nå kan du få PC til 4000 kroner. Det setter enkelte andre priser i et underlig lys.

Lenge lå Norge bak utviklingen blant annet i USA, men 2003 ble året da PC-prisene falt dramatisk i Norge. Norske kunder kan nå kjøpe bærbare PC-er til 8-9000 kroner og stasjonære maskiner til 4000 kroner (uten skjerm).

Også en rekke andre produkter som LCD-skjermer, harddisker og trådløst nettverksutstyr har falt dramatisk i pris.

Men det er åpenbart ikke alle produsenter og produkter som enten følger med eller er presset av samme krav til pris og effektiv distribusjon. Skal du kjøpe litt uvanlige produkter, kan du komme over prisnivåer som fremstår som helt latterlige sammenlignet med utviklingen i resten av bransjen.

Et eksempel er hodesett til fast-telefoner. På Telehuset.no finner du hodesettene til et av de mer kjente merkene - GN. De koster hele 1860 kroner - altså nesten en halv PC.

Hodebøylen ser stort sett ut til å være laget av noen plastdeler og noen helt få og enkle komponenter i en liten boks som kanskje forsterker lyden. Til 1860 kroner får du bare levert lyd til det ene øret.

Da er det litt underholdende å tenke på alle komponentene og presisjonen som skal til for å skape en PC. Bare vektforskjellen skulle tilsi at PC-en burde være 10-20 ganger dyrere.

Har du noen andre tips om produkter du mener er helt uforholdsmessig dyre i forhold til det generelle prisnivået i IKT-bransjen, håper vi om tips på er@digi.no.

Til toppen