Ikke bare & ¤ % "@^¨'' ' * - /KICK

Chat - jeg skriver chat fordi det er det brukerne kaller det - ble startet for moro skyld som et hyggetilbud til unge nettbrukere. I dag er praten blitt millionbutikk.

Chat - jeg skriver chat fordi det er det brukerne kaller det - ble startet for moro skyld som et hyggetilbud til unge nettbrukere. I dag er praten blitt millionbutikk.

Det danske Internettselskapet Caput har beregnet at snakke-systemene har generert over én milliard online-minutter i Danmark de siste to årene. Det tilsvarer en inntekt på omtrent 100 millioner kroner til de danske teleselskapene.

Det ligger også et enormt annonseringspotensial i alle pratingen.

MMI opplyser at det ved utgangen av 1998 var 140.000 personer som jevnlig benyttet en eller annen form for chat-tjeneste i Norge. Chat er direkte kommunikasjon - én til én eller én til flere. Chattingen foregår i utgangspunktet i grupper, og gruppene har som oftest et navn som sier noe om tema eller hvilke deltakere som passer inn i samtalen.

Rent teknisk kan man chatte på egne chat-servere med spesialutviklede applikasjoner eller på web-chatter via vanlige nettlesere. Av dedikerte chat-løsninger er det først og fremst IRC (Internet Relay Chat) og de tilhørende Mirc og Pirch som dominerer. Fordi disse systemene er dedikert dette formålet vil chatten rent teknisk fungere raskere og bedre.

Det finnes mange tusen ulike IRC-kanaler eller prategrupper å velge mellom. Brukerne er alle typer mennesker. Men kanskje aller flest unge - de som ville ringt en åpen pratelinje på telefonen hvis dette tilbudet ikke fantes. Det er ikke nødvendigvis ensomhet eller mangel på sosiale gjøremål, men nysgjerrighet og vissheten om at "det er noen der ute som har noe sammen, og jeg kan delta" som gjør at folk chatter.

Jeg går ut fra at dette er noe man kan bli hekta på; det er ofte de samme som er innom de ulike praterommene, og de ivrigste chatterne blir til slutt en vennegjeng som møtes og fortsetter samtalen på en café eller på danskebåten.

Det er noe spesielt med å kommunisere skriftlig også. Man kan bli litt tøffere i tonen, og man kan også bytte ut tannreguleringen med to nummer større i BH eller 50 hestekrefter mer på bilmotoren.

Chat-kulturen er preget av underholdning og det blir mye tomprat. Det er nok ikke ofte det gjennomføres fruktbare diskusjoner på høyt nivå i slike praterom. Det blir korte meningsutvekslinger, replikker og betroelser.

Kanskje det siste er det viktigste. Et taxisjåfør-substitutt. Brukeren har opplevd noe og ønsker å betro seg til noen og samtidig beholde en viss grad av anonymitet.

Det har vært tilfeller hvor chat har avverget selvmord, og det har (i chattens hjemland, USA) vært mordere som har fortalt om sine ugjerninger via IRC-kanaler. Da kommer spørsmålet om anonymitet og ansvar opp i et nytt lys.

SOL Snakk har vært Scandinavia Onlines største tjeneste etter forsiden og Kvasir, og har daglig mellom 70.000 og 80.000 brukere, sier redaktør Tine Skarland. Ikke overraskende topper en annen populær chat-tjeneste, Eros Chat, Kvasirs lister rett som det er.

Nok prat.

Skarland forteller også at de ivrigste chatterne er opptatt av å møtes i virkeligheten og arrangerer årlige Danmarksturer og møtes på café annenhver onsdag.

Det er et veldig godt samhold i noen av de mest dedikerte snakkegruppene.

Et problem kan være folk som ikke følger chat-etiketten, og bare er inne for "å fucke opp stemninga". SOL har noen ildsjeler - 150 frivillige operatører - som er på chat døgnet rundt for å passe på at folk oppfører seg ordentlig.

- SOLs moderator-ordning er såvidt vi vet unik i skandinavisk sammenheng. Sveriges største chat-tjeneste på Passagen kjører umoderert, med de konsekvenser det får for chattens innhold, sier Skarland.

Operatørene er seriøse folk som er glade i oppdraget sitt og takknemlige for den middagen SOL spanderer på dem en gang i året som takk for hjelpen. De er oppriktig opptatt av at folk skal oppføre seg pent .

Det hersker en selvjustis i chat-kulturen. Alle som deltar kan skrive en kommando; /kick, for å sparke ut folk. De som blir sparket ut kan selvfølgelig logge seg på igjen sekundet etter, men allikavæl!

Det kan for eksempel forløpe seg slik:

- & € % "@^¨'' ' * (Donald-banning...)

- /kick

- & € % "@^¨'' ' *

- /kick

- & € % "@^¨'' ' *.......

Helt til en av dem går lei. Alle passer på alle, og det fungerer. De klarer å luke ut de verste, sier Skarland.

Chat-etiketten er ganske streng; Det er ikke lov å bare snakke med bare én hvis man dermed ekskluderer noen som ikke har gjort noe galt. Det skal være for alle. Det er ikke lov å bruke farger eller store bokstaver for å skille seg ut. Ikke lov å banne. Ikke lov å herme. Herming er som kjent utrolig irriterende og meningsløst. Det kommer ikke noe godt ut av herming.

Alle opererer under "nicknames" og operatørene - de 150 ildsjelene - kan sperre et nickname permanent hvis oppførselen blir for drøy.

Loverboy, Sweetie, Mister HiFi, Blubba og Herr Bolle er kjappe i replikken. Det er i grunnen det det dreier seg om. Et tidsfordriv hvor man er kjapp i replikken.

- Et tidsfordriv hvor man er kjapp i replikken

- /kick

- Et tidsfordriv hvor man er kjapp i replikken

- /kick

- Et tidsfordriv hvor man er kjapp i replikken

- /kick...........

Til toppen