Ikke bruk "kaaten@jokkesen.no" når du skal søke jobb

Her følger noen gode tips om hva du bør passe på når du som nyutdannet skal kommunisere elektronisk med potensielle arbeidsgivere.

Her følger noen gode tips om hva du bør passe på når du som nyutdannet skal kommunisere elektronisk med potensielle arbeidsgivere.

Å få sin første jobb som nyutdannet krever ofte mer enn en velformulert søknad. Spesielt nå som epost og annen form for elektronisk kommunikasjon er blitt så utbredt.

Mangel på "nettikette" kan føre til at man mister muligheten til å få drømmejobben.

Det første man bør passe på når man kontakter potensielle arbeidsgivere per epost, er å ha en passende mailadresse - og et passende navn (helst sitt eget) i avsenderfeltet.

digitoday mottok for en tid siden en åpen søknad der avsenderen kalte seg selv for Kåten Jokkesen. Førsteinntrykket blir deretter, og sannsynligheten for at en slik mail havner i søpla er svært stor.

Et annet tips er å ha en tilsvarende "voksen" melding på telefonsvareren sin. Dersom denne åpner med et brøl, et gjesp, eller "Heyyyyy! hvaaaaaaaaaaaa skjeeeeer?", og det er en potensiell arbeidsgiver som ringer for å invitere deg på jobbintervju, kan det hende vedkommende ombestemmer seg temmelig raskt.

Vær nøye med å lese korrektur. Det stilles strengere krav til rettskriving nå som det finnes så mange verktøy og programmer for dette.

Generelle nettikette-råd fra Free Press Education, Corporate Recruiters og Indiana University Schoool of Computer Science:
Hold det du lover, vær presis og 'dannet'.

Alt du skriver i en epost bør du kunne stå for. Meldingene er lette å videresende, og kan fort leses av mange.

Les den informasjonen som står på den aktuelle bedriftens hjemmeside, dersom du søker jobb. Dette er spesielt viktig nå som firmaopplysningene er blitt så tilgengelige.

Tenk på hvem du sender epost til, og vær oppmerksom på at mottaker ikke alltid husker hva du viser til hvis du kun skriver "ja" eller "fredag morgen" i en svar-melding.

Mange blir også litt overmodige når de sender epost. De er vant til denne kommunikasjonsformen, og trykker ofte litt for raskt på send-knappen.

Husk også på signaturfilen i epost-meldingene dine. Denne bør være nøytral dersom du skal kommunisere med potensielle arbeidsgivere eller forretningsforbindelser.

En signaturfil som inneholder et bilde av deg selv på stranden eller en ytterliggående politisk ytring, bør unngås.

Og for all del: Sender du med vedlegg, så sørg for at disse ikke inneholder virus. Bruk kjente formater, og vært forsiktig med å laste ned obskure programmer og vedleggsformater fra nettet.

Selvom dette kanskje er innlysende for mange, hevder rekrutterere overfor nettstedet Free Press Education at de ofte opplever brudd på nettikette-reglene.

Til toppen