FORBRUKERTEKNOLOGI

Ikke finn på å kjøpe netbook nå

En helt ny generasjon med maskiner kommer rett over nyttår.

2010-generasjonen av Intel Atom
2010-generasjonen av Intel Atom Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. des. 2009 - 09:35

Nå kan det være lurt å vente med kjøpe av netbook, også kalt bærbar mini-pc, til begynnelsen av januar. Årsaken til dette er at Intel da kommer med en helt ny generasjon av Atom-prosessoren, som benyttes i de fleste maskiner av denne typen. En slik lansering bør bety betydelig rabatt på dagens modeller, men selvfølgelig også nye modeller med bedre egenskaper.

For netbook-brukerne skal de nye Atom-prosessorene, også kjent som «Pineview», først og fremst gi bedre batteritid. Intel lover en reduksjon i effektbehovet på 20 prosent. Dette oppnås først og fremst ved at den nye generasjonen Atom-prosessorer har både minne- og grafikkontroller integrert i samme brikke som CPU-en. Dermed vil man i Atom-baserte systemer kunne greie seg med to brikker — CPU og brikkesett for I/O — mens dagens maskiner har tre brikker.

Til samme skal arealet som brikkene krever på hovedkortet, være redusert med 60 prosent. Dette, kombinert med redusert behov for kjøling, åpner for enda mindre og tynnere maskiner, i blant uten vifte.

Den nye generasjonen av Atom-familien vil fra starten av ha tre medlemmer. Bare ett av disse, N450, vil være rettet mot netbooks. De to øvrige, D410 og D510, skal være rettet mot billige, stasjonære pc-er. Selv om alle er klokket til 1,66 GHz, vil Atom D-produktene trekke mer strøm og ha støtte for raskere minne. D510 skal dessuten ha to kjerner. Men også disse brikkene skal være langt mindre strøm- og arealkrevende enn forgjengerne.

Forskjeller på systemarkitekturen mellom første og andre generasjon av Intels Atom-plattform
Forskjeller på systemarkitekturen mellom første og andre generasjon av Intels Atom-plattform

Alle de nye prosessorene er beregnet for bruk sammen med det nye brikkesettet NM10 Express Chipset, også kjent som «Pine Trail»

Ifølge Intel har leverandører som Asus, Acer, Lenovo, Dell, Toshiba, Samsung og Fujitsu planer om å tilby mer enn 80 ulike netbook-modeller basert på den nye Atom-plattformen.

De fleste vil leveres med Windows 7 Starter eller Home Basic, som enkelte skal også tilby Moblin Linux v2 som et alternativ. De første modellene skal lanseres den 4. januar 2010. Det er foreløpig ikke offentliggjort hva de nye prosessorene vil koste.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.